Sunday, December 30, 2012

Semangat seorang Luqman

Anak sape la yang rajin sgt menyapu laman tengah-tengah hari buta nie!

Mama nak sapu, tak bagi..

Nak bia die sorg2 dok lua pagar rumah, isau pulak..

Panas nie nak oii...mama dah bopoluh2 nie haa..

Xpe la..org tengah semangat. Jangan ditegah, kang tebantut pulak.

Haihh...(geleng3)





Mari makan strawberry cecah kuah rojak mak bee

Waaa...beshnye makan strawberry-atie-nak-wat-pavlova-tak-jadi, cecah kuah rojak mak bee..

Atie dah xnak kan? Kami abiskan ya!

Tuesday, December 25, 2012

Luqman Nak Skolah

Ase macam baru je lagi Luqman blaja merangkak n bjalan. Tau2 dah nk skolah :)

Haihh..tu la die mak-mak nie. Ada kalanye denial yg anak dh makin membesar.

Kami dh register Luqman kat taska berdekatan. Brainy Bunch (BBIM) Taman Pelangi. Sume org sgt excited :D

Hari tu waktu bayar yuran, dh amek sehelai unipom. Nanti 1st day, bole amek selai lagi, baju sukan laks.

Luqman akan start skolah 2 Januari. 3 Januari lak 1st day Luqman akan g skolah naik van BBIM. Hmm..dh kne start tunnul kat die video budak g skolah naik bas/ van skolah nie. Kalu tak kang ade yg meraung xmo naik van nt :P oo ye..bayaran van skolah adalah berasingan..




Koleksi seni lukis Ilham

Ilham mmg a total opposite of Luqman. Die skit kurg berminat dengan bina2 lego. Kalu bina pon yg simple2 je la.

Tp die mmg sgt3 minat menconteng. Kami xajar pon die. Tp mmg byk la hasil kreativiti beliau kt dinding2 umah, lantai, buku2 dan mane2 je la yg die dpt cakar dgn pen atau pensel, krayon atau kale magik. Xckup tu, tgn kaki pon abis dilukis.

Tp hasil lukisan hr nie sgt impressive pd aku, utk budak yg umo 2 thn stengah yg mmg xpernah dibimbing mlukis atau mnulis.

Mewarisi skil abah le nie..aren't u proud abah? :)


Sunday, December 23, 2012

My Fifth Anny

On the way balik kl from n9.

Hmm..

Berakhir dh..satu lagi anny yang tak bermakna..yang xde kenangan utk ditinggalkan...sama mcm thn lepas.. :(

Sedih? Dh tentu! Tapi xperlu la aku meratap..

Sesungguhnya Allah swt itu lebih mengetahui. In sha Allah..redhanya aku hari ini..mungkin lebih baik di sisiNya. Kerana pastinya aku redha dan bersyukur akan 5 tahun yang penuh warna..pelbagai perisa (masam, manis, pahit, masin dan kelat). Masih mampu menatap wajah2 kesayanganku dan berkhidmat utk mereka.

Moga hubungan yang terjalin dengan lafaz akad, 5 tahun lalu, akan terus teguh, disulam ceria dan bahagia, dipeliharaNya, in sha Allah..hingga ke syurga. Amin..

Sunday, December 16, 2012

Demm

Pale sdg serabut 😣

Anny kami next week.

Aku bli Note 2 as adiah for En. Hb.

Little that i know, he bought one for himself too. 😱

Most irony part is, we both bought it on the same day (last Friday) at almost the same time, just different location.

All was revealed just now, when i showed him the phone. Somehow my hunch told me to not delay anymore n just let him have his present tonite, rather than wait until Saturday.

Amek kau!

Surprise gile 4 both of us smpai ase serabut pale n btambah2 xde mood.

Mmg la bole je kalu aku amek n pakai note yg satu lg tu. But I'm just not an Android person. I just prefer iPhone n been lookg fwd n waitg soo long to get my hands on the new iPhone 5.

Dah la semalam abang baru reveal die belikan aku iPad mini 16G, wifi only utk adiah anny 4 aku 😞

Haihh...demm..😫

Anyone lookg to buy a brand new Note 2 metalic grey???

Friday, October 19, 2012

Koleksi Senibina Lego Luqman - part 3

Gambar nie aku amek smlm.

Nie koleksi binaan luqman yang terbaru. Sayang btul die dgn binaan yang satu nie.

Bhg bawah tu adalah connecting train coach yang bawak pelbagai kenderaan, iaitu kapal terbang n kete3.

Yang wat aku sedikit kagum adalah platform train yang interconnecting tu. Sb lego yang tu bkn mcm block biasa. Dia ada bentuk2 pelik die. Tp die still manage gabung2 kan spy dpt jadi kotak, siap ngan ada tpt penyangkut utk connect dgn kotak yang lenlain. Haihh luqman. Part2 nie memang never stop amazes me :)

So..this is the pic

Tuesday, October 16, 2012

Koleksi Senibina Lego Luqman - part 2

Binaan Luqman hari nie. Mane yang sempat update je la ek :)





Haa...nak selit skit. Nie Ilham punye pulak :)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 12, 2012

Hmm...Masih kire ke..

Lima

Koleksi Senibina Lego Luqman

Luqman skang dah kurang kemaruk Tab. Esp bile die dah xbole 'dulod' apps sesuke atie die. Xreti bace, tp download mcm2 game sukati die je.

Tau aku wat cmane?

Aku kuakan simkad dataplan kat tab n forgetkan terus wireless connection kat umah. Ganas ek. Smpai mcm tu skali..So aku kne check tetiap pagi b4 g kje utk off kan segala mak nenek tu sume sb belah malam nye Si Abah kekadang gune tab tu. Aku? Jarang gile berkesempatan pakai tab sndri. Sdih ek? Huhuhuuu...

Dah..kalau stakat switch off wireless n airplane mode xbg pape kesan. Reti je die nk on kan balik. Haihh..Kalau apple tu die mmg ade function utk enable/disable install or delete apps, ok la kan..

So start dari situ la En. Luqman kembali bekecimpung dengan senibina legonya.

Aku mmg belikan die lego banyak3. Aku xbelikan kete3 atau kapal terbang or robot, etc. Mintak la mcm mane pon mmg aku xkan beli. Aku mmg awal2 dh ckp ngan budak2 tu dari kcik, aku hanya akan beli buku, lego, makanan atau mainan yang ade unsur2 pembelajaran mcm plastisin ke alat tulis ke..yang cenggitu2 la. Kalu ade hati nak menan yang sebenar, mntk kat Abah. Abah bg ke xbagi ke, tu antara korg n abah korg, Mama xcampo.

Mulanye kami xbape pasan sgt psl binaan2 nie. Mmg Luqman slalu bina2 tp mcm bese2 je la. Tp makin lame aku ase makin elaborate binaannye. Yg aku ase aku sndri pon xterpk nk wt kot. N setiap satunye sgt unik, xkan sama.

So aku start amek gmba binaan2 tu. Walaupun dah mkin skit tlambt, but better late then never. Untuk kenangan n tatapan mase depan :)

Aku n abang ade gak cube cari lego yg elok skit. Sb lego yg aku bli nie lego murahan. 1 beg RM10 kat Tesco. Aku ase aku dh bli lebih dr 5 beg sb nt kjap2 je dh tgal skit sb ilang sane sni situ. Tp tu la, lego yg mmg brand Lego tu slalunye jual dlm bentuk set, mcm set ketapi ke set kapal terbang ke. Aku nk yg jenis loose tu. Sb Luqman blum reti nk follow instruction yg mcm tu. Die lebih senang kalau bina freehand mcm tu je.

Ok la..bebel byk aku nie. Asalnye must nk upload gmba lego je pon.

So..inilah..

Thursday, September 6, 2012

6 September 2012

Nervous mixed with fear..

Is far greater than the pain.

6 September 2012

340 pm

Opening new possibilities..

Aku berserah diri ke hadratNya..

Saturday, September 1, 2012

Happy Birthday Bb Mama..

Besday boy yang dh kecundang..

Happy birthday cayang. Semoga anak mama, Muhammad Ilham Raziqin akan jadi anak yang baik, bijak, soleh & penyejuk hati mama, abah n sume org. Amin..

Jangan ske sakat n cari gado ngan abang Luqman k..

Esok kite bli kek, pakai encem2 n amek gmba byk2 ek..




- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, July 14, 2012

Lets go to the zoo!

Semua org sgt gembira nak pegi zoo!
Eh, mana abah nie? Dah lame gile ktorg tgu dalam kete nie..abah xsudah2 jugak lg ckp tipon. Ish3..

Monday, July 2, 2012

Baju Luqman..

Abang bagi baju nie kat aku pg td..dlm kete..aku menahan je air mate yg bergenang waktu cium baju tu. Langsung aku bawak g opis.

Bau Luqman..bb Mama..Mama indu...

~(T__T)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, June 10, 2012

Kisah Luqman Bersama Anak Ayam

Mari ikuti kisah Luqman bersama anak ayam, di suatu petang, di kampung..

YouTube Video


- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, June 9, 2012

Hadiah Besday Terbaikk..

Just finished watching Prometheus at Brem Mall cinema. Waaahh..waktu movie about to start, aku siap post kat fb, punye la smangat.




No idea at all what tht movie was about.

Amek kau..padahnye dedue, aku n abang berpeluk-pelukan smbil terjerit2 n tutup2 muke. Sakit jantung wehh...Citer alient ghopenyerr...ish3...

Damn bloody "happening" la sgt kann beday present kali nie...Ooo seriously giler la. Menjadikan kami dorg sgt trauma. Mmg silap pilih citer btul la. Even tukang pilih citer pon dok kompius n nyesal nape die bole terpilih citer tu..haihhh..Mmg saspen tahap gile babas. And the best thing was, it's in 3D....adoiiiyaii....mmg la alient tu keluar dr skrin sume kan....huhuhuuu..

Anyway, tq abang for the initiative and effort utk celebrate beday wife u nie. Julung2 kali dpt adiah. Adiah pe pon i xkesah. Truly appreciate it. Ade jugak la ingatan utk hari jadi i ke-3.. Opss :P

Luv much3 cayang..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, June 8, 2012

New Word For The Day..

A new word I learned today, from my boss, Mr. Su***.

"A fish will rot from the head."

I like that statement. Cant agree more with you. It is sooo true!

Lets cut off the fish's tail before we rot with the rest of the fish, shall we?


P/s: Bagus betul ko Ida, dekat ko 8 malam baru nak gerak dari opis, on your birthday lak tu. Great..just great..


- Posted using BlogPress from my iPhone


Sunday, June 3, 2012

Hobi baru yang memakan diri.

Hobi baru yang memakan diri.

Suka sgt men tekan2 punat lock kat tombol pintu, untuk kedua kalinya, Ilham terkunci lagi dalam bilik nenek, dalam tempoh 2 hari. Kunci pintu lak dah tah ke mana2. Amek kau, mnangis smpai termuntah2.

Abah yang panik, hampir memecahkan pintu bilik nenek.

Nasib baik mama come to the rescue. Ilham pon berjaya diselamatkan.

Go..go..supermama!!
(>__<)v



Ini lah wajah budak berkenaan..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 29, 2012

Trip to Singapore - 29 May To 3 June 2012 : Entry #2

...29 May 2012

Lepak2..

Kemas barang..

Orang frust mandi air panas...

Study Singapore attraction lebih kurang...

Study and download map...

Jom kua jalan...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Trip to Singapore - 29 May To 3 June 2012 : Entry #1

29 May 2012

9.50am
Aku, abang n luqman gerak ke rumah Kak Yang..meninggalkan Ilham yang sedang membebel, dalam dukung nenek..

1130am
Smpai umah Kak Yang. Tinggalkan Luqman yang sdg leka men..huhuhuu

1215pm
Reach LCCT. Aku g check in luggage. Abang g parking kete.

1235pm
Selamat smpai ke departure hall. Tetiba Abang terpasan, die tertinggal kamera dalam kete, kat lantai tempat duduk blkg. Kete kat car par. Damn! Aku ase sgt tkejut+sedey...huhuhuuu. Tanya Abang, kalu die lari g amek sempat x? Abang kate xsempat, sb letak kete jauh, kat Pusrawi. Flight time lak patutnya 1240pm. Huhuhu...sgt sedey. But surprisingly Abang sgt cool. Hmm..

1pm
Departure from LCCT

210pm
Arrival @ Spore airport

3pm
Arrive @ park Royal hotel on beach road. Room was ok. Got upgrded from superior to deluxe. Ada free wifi for all our devices (2 laptops, 2 phones n 1 tab), not bad. Sometimes some hotel limit to only 1 device at a time, i.e Tune Hotel yg hampeh.

Then suddenly the fact sink in on Abang.
Ini lah wajah org yg frust menonggeng iteww. Nak bli camera baru, mahal kot. Mane nak cekau ribu riban. Ish3...





- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Beach Rd,,Singapore

Tuesday, May 8, 2012

What I Missed..

Now, I'm actually attending a blogging conference. Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards @ Seri Pacific Hotel, KL.




Being in a blog conference makes me realise how i missed writing, how I missed being able to update latest discoveries of my kids or even sharing experience about my travelling trips..

I missed my friends...

I missed the exhilarating feeling after I wrote n known that someone actually read it...

Its just sad..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, March 1, 2012

Masalah PC yang klaka

Aku adalah sangat sakit pale, sejak smlm. Smpai hari nie xilang2. Kje mlambak smpai banyak yang pending. Hari2 msti ada staf dtg ngadu masalah PC yg pelik2. Tp hari nie adalah yg paling klaka.

One of the bosses dtg ngadu screen laptop die terbalik. I was like, hah?!.

Adoi...dh tengok, terus tergelak2. Prob macam nie pon ada. Terbaekk :D





- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, February 16, 2012

Luqman Says... Siri #7

Dialog antara Luqman n Unty Misha (lebih kurang)..

Unty Misha : Luqman, Luqman nak adik x (tanya Unty Misha yang sedang sarat peknen kepada Luqman)

Luqman : Ermm..tanaakk..

Unty Misha : Nape tanak?

Luqman : Sebab...sebab...sebab...Luqman nak Iyam (Ilham) satu je..

Unty Misha : Satu je?

Luqman : Sebab Man takmau Iyam banyak2..

~ Bole pulak die sebut tanak Ilham banyak2. Die tau n paham yang Ilham tu adik dia. So mungkin bila tanya nak adik lagi ke tak, die terbayang yang dia akan dapat aorg lagi Ilham..kot...Haihh...suke n sronok sejak Luqman dah makin becok nie. Tapi klaka pon ade gak :D


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, February 15, 2012

Abah Nak Ostesen

Today, 15 February 2012, is going to be the last day for me n the kids to spend time with Abang. He'll be going to Hatyai, Thailand n will only be back by Sunday and goes to work the next day.

Ksian kami. Masa bsama dgn Abah slalu sgt terhad. Hopefully, we can spend it wisely.

Abah, balik kje awal hari tau. Sian kat kanak2. Slalu pon sempat, xsempat je jumpe Abah dorg stiap hari. Tgalkan la dorg dgn ingatan manis bsama Abah, idola dorg.

Haihh..mane la nak bawak dorg jalan werkend nie. Any idea?


- Posted using BlogPress from my iPhone

Bedtime story..

Skang both Luqman n Ilham dah mula diasing tdo sendiri. Xlagi share katil same Mama n Abah. Actually nie lebih kurang setup tahun baru 2012. Dah lame start dah. Baru nie nak post entry.

Before nie, sejak sekian lame, just Luqman je yang tdo bawah. Awal tahun hari tu, ktorg try letak Ilham pulak. Mamat tu pon dah makin besa skang. Tdo lasak xigt. Alhamdulillah, so far xpnah ade masalah. Tbalik, Mama pulak yang xbese, rase katil queen tetibe luas sgt :P

Just kadang2 je la Luqman yang tjage tgh2 mlm sb nitemare akan naik tdo same ktorg kt katil. Tu pon, jarang2.





Nie adalah setup tempat tdo dorg..





Nie adalah tempat tdo berserta kanak2 terbabit.

Sekian, terima kasih.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, February 14, 2012

Ilham's 1st sentence

"Abah/ mama...utung..yee..."

>> Abah/ mama, dukung bole?

Mama n abah sronok sgt. Anak mama n abah dah bole wat ayat :)

Sunday, February 5, 2012

Jalan-jalan..

Smlm jalan2 usha Bukit Fraser utk mgu depan. Amek kau, odw turun tu, Luqman muntah.

Skang kami odw tu ke PD dgn en. Hb, Luqman, Ilham, Cik Jiji, Ucu Ira n Pak Teh..horeey :D

Asalnye atok yg ajak, alih2 xmo g pulak. So nenek pon xg la...haihhh

Friday, January 27, 2012

Abang and adik...

Budak becok..

video

Kasihnya abang...

This video was taken someime back in early January 2012.

To me, so sweet..a bit kasar, but it makes me smile :)

video



Luqman n Nenek

Luqman empuk mmg manje dgn nenek..

Wednesday, January 25, 2012

Journey Of Adventure - The New Beginning..

Got this idea when I was driving to work one day. It's just a few days in the new year and I felt that I'm in dire need to something exciting to look up to. That is when I suddenly came up with the idea. Sbnrnye, just for fun. At least ada la mende yg nk di look forward to, this year. Kononnye macam g honeymoon la atau private vacation for just the two of us. Echehh...Anak2 pon dah besa2 :P The idea was to go anywhere, luar outside Malaysia utk explore n jalan2. Short trip je. So abang can take all pictures in the world he wanna take. And I can accompany him to an explorace. Sounds good kan?

Dah lame dah dpt idea tu. Tapi, bile citer kat abang n suh die pilih, die mcm xtau/ xmo pilih.

Hmm...know what I'm thinking? Heheh...I'll put it in a game.

So, smlm dalam kete yang tiada hala tuju melainkan berjalan2 empat beranak naik kete, I executed my plan.

Tulis 28 destinations I got from Airasia website on a piece of paper. Koyak paper2 tu into 28 small rectangles. Gulung3 and put it in a plastic bag.

Syarat2 permainan..

Pilihan/ undian hanya bole dibuat SEKALI sahaja. Sebarang rayuan utk pilihan/ undian semula adalah tidak dibenarkan.

Pusingan pertama:
Setiap pemain akan dibenarkan untuk mengundi sebanyak 5 kali (destinasi). Jadi, pemain A pilih 5, pemain B pilih 5.

Pusingan kedua:
Pemain kumpulan lawan menyenaraipendekkan destinasi pemain yang satu lagi, daripada 5 destinasi kepada 3 destinasi.

Pusingan ketiga:
Daripada 3 destinasi yang telah disenaraipendek, setiap pemain hendaklah memilih 1 destinasi idaman yang ingin dilawati.


Pusingan AKHIR:
Kedua-dua pemain akan discuss n pilih THE final destination yang akan dituju

Ayomat..getset...GO!

Jom seluk tangan dalam plastik...dan hasilnye adalah..



Pemain A (abang)

Pusingan #1
1. Ho Chi Min
2. Singapore
3. Shanghai
4. Bali
5. Brunei

Pusingan #2
>> Singapore
>> Shanghai
>> Bali

Pusingan #3
• Bali

Pemain A (me)

Pusingan #1
1. Tian Jin
2. Phuket
3. Seoul
4. Cheng Du
5. Bangkok

Pusingan #2
>> Phuket
>> Seoul
>> Bangkok

Pusingan #3
• Seoul

So, pusingan akhir adalah antara Seoul vs Bali.


And our final decision IS...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Sebenanrnye, xde la sure pon akan pegi. Tapi...at least we have something to look forward to. N bile2 bosan2 or moody2, bole la wat further planning. Mane tau kan, kot2 tercapai pulak KPI nie.

Well, my dear, we need to plan for something to happen rather than just sit, wait n hope for that something to happen.

So, Bali...here we come! ( When? Entah :P )

Ok. Let's enjoy some pictures related to Bali (from all over Google)...[mode: kasi bakarrr..ngeh3]