Thursday, November 17, 2011

Jiwa kacau

Nampak sangat jiwa sedang kacau. Dari KL ke putrajaya yang dh pegi balik beratus kali pon bole sesat barat ke cheras la bandar tun razak la...dari kuarters @ presint 11, nk ke alamnda pon 2-3 kali dok tlepas simpang. Parkg kete @ alamanda pon lupe lock lete. Xlalu mkn, tapi masuk secret recipe dgn harapan lalu makan. P order smpai 2 meal, 1 pon xabis mkn. Patu slambe je kua SR, xbayar. Waktu sgah bli brg kat watson, nk bayar, baru teringat, makan td xbayar lg. Patah balik ke SR, byr makan. Where the hell was your mind ida?

Monday, October 31, 2011

Ilham Dengan Aksi Elastik....

Sbnrnye xla elastik mane pon. Tp..sb xpenah dibuat dek org len kt umah nie, even Luqman. So..ase mcm.."bia betul budak nie?!".

Sblm nie dh ramai yg alami kejadian, di mana waktu tgh jemo kain, tetibe je ade org kenit nyibuk. Padahal pintu grill dh tutup dh n dh kunci dh.

YouTube Video

Nie la rupe En. Ilham dengan pintu berkenaan. Cume, nie gmba lame. Time nie Ilham masih merangkak n blum pndai bjalan lagi.

YouTube Video

Aksi nie pulak, dirakamkan pada raya Deepavali lepas. Dah banyak kali dah repot diterima mengatakan mamat nie melakukan aksi berani nie. Tapi baru kali nie la dapat tangkap semasa kejadian utk dijadikan bahan bukti.

Sila abaikan soundtrack2 kt blkg tu. Penyanyi latar video klip nie, xlain n xbukan..adalah mama n nenek.

Sekian..

- Posted using BlogPress from my iPhone




- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 29, 2011

Luqman Says... Siri #6

"Abah, toti-toti ni punyottt.."
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

~ Abah, choki-choki ni penyet..

Saturday, October 15, 2011

Luqman Says... Siri #5

Slalu kalau aku yg tdokn Luqman, aku akan nyanyikn dia smpai tetido. So instead of bedtime story, Luqman ada bedtime song.

Bertukar2 la lagu2 nye mengikut musim. All time favourite adalah 'La ila ha illallah..' dan selawat nabi. Lagu musim pulak, mula2 dlu 'Ibu'. Patu 'Hasbi rabbi..'. Patu 'Chuggington'. Skarang lagu 'Labah2 Panjat' pulak.

Dengarkan lagu 'Satu Labah2..' a.k.a Labah2 Panjat'' versi Luqman..




- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 14, 2011

Morning Sunshine!


Salam Jumaat! Haaa..akhirnya kita dh smpai di penghujung minggu. Mari kita mulakan hari kita dengan bekpas sihat!

Hari nie ase xlalu makan la. So kite makan biskut je la.





Tadaaaa...


Doblas keping biskut hi-fiber sama satu mug gemok air milo panas yang bersamaan dengan 1 1/2 sacet milo 3-in-1. Harap2 bole la tahan smpai tengari..huhuuu...

Tadaimaaasu...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, October 5, 2011

Namaste Babu Ji - 6th Day Without Abah..Final Episode

Updating for Saturday, 20 Ogos 2011



Entry nie..mmg tahap tapai basi yang tidak boleh dimaafkan lagi. Tapi..walau macammane pon, dah smpai episod last, mmg la sangat kejam kalu aku tidak menghabiskannye. Nak tulis entry baru pon ase berdosa. Ish3...So here it goes..

Sbnrnye, entry 'Namaste Babu Ji - 6th Day Without Abah' ditulis pada Sabtu pagi, 20 Ogos 2011. Abang kata, dia akan balik hari Ahad, which is hari keesokannya. Masa smpai, masa flight, die xinform, just ckp belum confirm je.

Tak lame lepas abis tulis entry tu, budak2 pon bangun. So aku bawak budak2 kenit tu ke bilik depan, iaitu bilik anak2 dara umah tu. Yang ada pada hari tu adalah Ita n Jiji. Bagi la kenit2 tu men2 n wat sepah dalam tu kejap. Asalnya, aku nk tgalkan jap sebab aku nk g mandi. Tapi terlame la pulak dok bercakap2 dalam tu. Dalam pukul 9 lebih pagi cenggitu, aku pon kua nk g bilik aku semula n mandi, nmpk la abang terpacul di muka pintu bilik kami.

Eh, dah balik?!

Budak2 pulak denga je sore abah dorg, berlari la keluar, serbu...

Rupenye, abang saje je xckp die sbnrnye bertolak balik pada Jumaat mlm, n smpai Sabtu pagi. Bkn bertolak Sabtu mlm n smpai Ahad pagi, mcm yg die ckp sblm nie.

Saje la tu, malas nk susahkn org, bia xyah org g amek die kt mane2.

Xkesah la...yg penting, abang slmt smpai ke pangkuan kami sekeluarga semula.

Berikut adalah sebahagian besa hasil tangkapan...

 Ini baju2 raya untuk Ilham

Ini baju2 raya untuk Luqman 

 Ini baju2 untuk Mama

 Ini baju2 untuk abah

 Ini jeans untuk abah

T-shirt untuk pak teh 

 T-shirt untuk Atell

Sebahagian kain-main untuk para2 pompuan2 di rumah mahupun di kampung..

Majoriti baju org dewasa yang dibeli adalah Levi's n United Colors Of Benetton. Jenama2 yang mmg TAK PERNAH kami beli waktu kat Msia. Mahal. Kami slalu pakai baju bese2 je :P

Tapi, memandangkan Levi's ada kilang di Bangalore, dan kedai Levi's sane adalah macam Seven E kat Msia (kate abang), maka bole la diborong2 gitu. Tapi levi's keluaran Bangalore adalah untuk dieksport ke luar negara (bukan Msia). jadi mkin ade certain2 cutting atau model adelah sikit lain dari yang biasa didapati di Msia, kata abang lagi.

Merase la aku akhirnye sehelai jeans Levi's :P

Namun, adalah sedikit malang apabila jeans yg abang blikn tu adalah terlebih sikit ketat n sendatnya. Cutting dah sedap dah. Tp one size smaller than sepatutnye. Sayang betul la. Kalu nk pakai bole, tp kurang selesa skit aa. Nak selesa kalu, kne loose weight lg. Ish3...

Abang kate xpe, nt len tahun die belikan jeans saiz 32, motivation utk aku put on weight...pulak....

Kain-main pulak adalah jenis indian silk n cotton. Tp corak adalah sedikit kureng. Nak wat cmane, kate abang kat sane pattern mmg kureng. Yang die pilih tu habis cantik la tu. Xpe la...org memberi, kite menerima :)

Xpe la...yg penting, abang slmt pulang. Satu penyiksaan kpd kami 3 beranak bila berjauhan dari abah...huhuuuu...

But we made it! Yeayyy...

Alhamdulillah....

(Haaa...baru la ase lega. So lps nie xase berdosa lg nk tulis entry2 baru. Senga; tak??   :P)


Monday, October 3, 2011

Bersiaran di tempat baru..

Wow...opis baru ini bole bukak blog la!

Walaupun masih duduk di tempat sementara, tp harus la teruja sb lps nie mudah sikit nk tulis blog. Ngeh3...

Saya akan cube update blog yg dh setaraf tapai basi itu :D

Sunday, August 21, 2011

Namaste Babu Ji - 5th Day Without Abah..

Updating for Friday, 19 Ogos 2011


Alhamdulillah..baru sudah sahur...

Lpas tdokan Luqman malam tadi, dgn aku aku skali terpengsan. Nape aku sebut terpengsan? Sb mmg aku terlelap yg xterjage dh, Jiji sms pon xseda. Seda kejap pon sb Jiji masuk, hantarkan Ilham yang dh tdo ke bilik. Bila terjaga, rasa satu badan sgt3 berat. Baru la tersedar, satu benda pon aku xbuat lg mlm tu. Nie sume, gare2 terlupe minum kopi lepas berbuka tadi. Setakat nie aku blum pernah lg miss minum kopi sejak abang ke Bangalore. Cmane la bole miss mlm td nih. Nie msti gare2 minum milo pastu minum air yogurt Bliss tu. Ish3...

Mcm yg aku ckp td, sejak hari pertama abang pegi, aku xpernah miss minum kopi lps berbuka. N alhamdulillah..ada la tenaga skit nak bertahan melayan kerenah askar kenit dua orang tu, tdokan dorg, kemas2 bilik, solat, cuci-muke-gosok-gigi sblm tdo dam jugak tulis blog tanpa fail setiap malam sblm tdo. Slalunye mmg tdo dlm pukul 130 - 2 pagi setiap hari. N pastu bangun sahur dlm 430 - 5 pg n pastu kalu dpt lelap kejap, kalu x, terus bsiap nk g kje. Bulan2 pose nie jalan jem lem macam skit pagi2. Lagi pun aku dh tukar ke WP2, so besenye aku akn kua umh plg lewat pukul 7 suku gitu aa. Kalu lewat skit lg mmg alamat sgkut kt jem n merah la punch kad.

Haihh..mate nie wat hal lagi. Tau la Sabtu...mcm melekat2 bile dipejam. Tgn pon asik salah taip je...

Time aku tulis nie azan Subuh dah pun berkumandang. Ada baiknye kite benti rehat seketika utk solat subuh n kemudian layan mate kejap, sementara askar2 kenit masih lena. Jangan harap la aku dpt tdo lame, plg lewat, by pukul 8 - 830 karang, jage la tu. Kalu dorg dh bangun, alamatnye bole mimpi je la nak melelapkan mate time tu kann..

Ok...kita sambung..

Smlm Cik Jiji ngadu..katenye die kemas umah pg smlm, cuci langsir, kemas itu ini, kire mcm pra-kemas 4 raya laa..Sekali tetibe Luqman dtg kat die, bawak pensel, pegi cucuk pale Si Jiji nie..kompem sakit gile kot. Mamat tu pulak bukan reti lemah lembut. Ish3...so smlm adalah hari garang Jiji n die suda declare war same itu Luqman. War as in, gado-majuk gitu aa..

Luqman sbnrnye amat close dgn Jiji. Jiji je pon yang rajin melayan mamat tu. Tapi bile sudah war mcm ini, Luqman pon bertukar mencari ally baru, iaitu Unty Misha nye...So smlm die geng la same Unty Misha.

Kalu dulu, senang nk communicate dgn Luqman, esp sejak dia dh paham ckp n dah petah berkate2 nie, despite kepelatan die tu la kan. Kalu ckp baik2, mcm kalu suruh buat pape, like lps minum susu, letak susu atas meja ke, smpah buang kat tong sampah ke, mintk tolg amekkan pape or bg brg tertentu kpd sesape n bbrp other simple task, Luqman dh bole buat.

Tapi sejak dua menjak nie, menjadi2 ok, dengan degilnye, dengan menjawabnye. Tu blum kire yg die melawan lg...ish3...tu baru 2 tahun tu.

Contohnye, sejak kebelakangan nie, die suka sgt tbalikkan bakul menan die yg penuh tu. N sepahkan satu umah. Suh kemas balik, xmo.

Mama/ Cik Jiji/ Nenek : Luqman, simpan balik menan nie dalam bakul..

Luqman : (Jwpn #1) Mama/ Cik Jiji/ Nenek temash aa..
: (Jwpn #2) Man xmo temasy
: (Jwpn #3) ~ Die wat bodo n g men kat tempat len dgn selambanya smbil jalan smbil sepak2 menan yang bertaburan

Ade satu lagi perangai baru yang tak berapa baru tp mmg sgt2 menjadi skang...die ske wat Ilham jatuh, xkire la dengan cara tolak dengan tangan, sadung dengan kaki n langgar(bump) dengan perut atau bontot. Tu belum kire die pukul Ilham lagi.

Pe masalah die sbnrnye..aku xpasti...

Mungkin bermula dgn rase jeles pd Ilham. Tp seyes, even b4 abang pegi, aku mmg akan cube bg perhatian pd Luqman. Apetah lg sejak abang xde nie. Aku rase kdg2 aku lebihkan Luqman dari Ilham, as in slalu cube peluk die n ckp aku sayang n indu die, cube layan citer tv kegemaran die same2 bila ade peluang (slalunye kejap2 la), suap die makan, mandikn n pakaikan baju smbil borak n gurau2, contohnye buat belon sabun atau geletek2 dia ke.

Kekadang smpai aku biakan je Ilham kat Jiji atau Psah utk tengokkn, tp bile time susu aku cover la balik dgn bg sepenuh perhatian kt Ilham pulak. Ada jugak la aktvt mandi, pakai baju n suap mkn yg mcm aku wat kt abangnye.

Kire aku mmg try my best to give as much attention yang bole to both dgn seimbang (dgn keadaan melebihkn Luqman skit), dgn harapan dpt legakan dia yg merasa kehilangan dgn ketiadaan abahnye.

Tapi nmpknye kaedah tu masih kurg berjaya. Mkin bole la kjap je. Tahap keberkesanan masih agak rendah. Haihh..

Kalu Luqman wat salah, xkn nk bia je kan. Bila patut marah, kne la marah. Tp bila dimarah atau di'pok' tgn atau kaki die (mane yg berkenaan), die nmpk sedih n majuk n seolah develop jadi keras hati n bersikap worst dari yg sblmnye. Hmmm...cmane tu..

Mkin dari cara aku tulis ni menggambarkan Luqman dah bertukar menjadi sorg budak yang teruk. Xjugak sbnrnye. Ilham pon ade mase teruk die jugak (despite muke innocent die tu).

Tp aku percaya, die sdg lalui satu fasa yg sukar n mkin sdg berhadapan dgn konflik diri yg die sndri rimas n xtau cmane react, thus ekspresskn dirinye dgn cara mcm tu.

A 2-yr old kid dh bole diconsider as a todler. Kalu naik kapal terbang pon dh bole kne full price tau. What i meant was, he' s no longer a baby. He's growing up n he's growing fast.

Dgn pemikiran yang sgt pesat membangun tp stil masih sgt terhad, pasti die juga punye konflik n masalah. Tambahan pulak bila die xreti nak bgtau n share pd org len.

Hmm..xpe la..we'll take it as it goes. No matter how hard things will be for Luqman or for Ilham, I'll always try my best to always be there for them through thick n thin. That's what mothers are for. Even if it tears them apart, even if it kills them.

Anak2 adalah amanah Allah swt. Kalau pun 10 anak belum tentu bole menjaga seorg ibunye di kemudian hari, yang pasti ketika itu, tgwb aku sbg seorg ibu mkin telah selesai..

Aku akhiri entry dgn wajah2 kanak2 berkenaan..


























~ Sori la entry telah bertukar mebjadi entry emo yang membincangkan isu ibu-dan-anak, despite its title.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, August 18, 2011

Namaste Babu Ji - 4th Day Without Abah..

Hari nie merupakan hari yang paling mencabar bagi kami di rumah..

Luqman mmg betul2 buat perangai hari ni..

Sejak pagi, smpai la dia melelapkan mata baru kejap tadi, mmg asik mencari marah semua orang. Usahkan Jiji n Mak, Abah pon marah kat Luqman hari ni. N sebelum dia tdo td, gado dgn aku pulak.

Yang jadi punca marah biasanya bila dia dok mengerjakan adiknya, Ilham. Hari nie, tah berapa puluh kali kne tolak, kena pukul badan n kepala (mostly kepala), even kena langgar dengan kereta.



Dia naik kete tu, kayuh laju2, langga adiknye yg sdg jalan terkedek2 tu.

Tu belum kira die sepahkan mainan n barang, ludah makanan merata2, panjat sane sini n tahpape lagi. Seyes hyper yang menjadi-jadi.

Part of aku sedar, dia berkelakuan mcm tu sb dia sendiri celaru n rimas dgn pe jugak yg di rasa. Rindu sgt pada abah barangkali. Tapi, sebahagian lagi rasa kdg2 dia melampau sgt n patut diajar.

Aku dh cuba mcm2 approach. Cakap n bertindak tegas, sudah. As in aku betul2 mean ape yg aku ckp. Bila aku kata, kalau dia xmau minum susu, nt aku tgalkan dia dlm bilik yang agak gelap sorg2, aku akan betul2 buat.

Pukul n cubit pon sudah. Nie waktu die langgar Ilham dengan kereta yang kayuh2 tu.

Diplomasi n cakap elok2 apetaj lagi. Smpai berbuih2 mulut aku nie ha. Sama ada dia buat bodoh atau die melentik2 badan bila aku pegang n insist doa denga pe yg aku nk ckp.

Sume xjalan. Luqman tetap degil n buat perangai.

Aku even ikot mak g Giant, sb nk bawak die kua. At least mcm a breath of fresh air kot, dpt kua dr umah jap.

Kat sane ok la. Dia mcm hepi kejap, walaupun dok dlm troli je pon. Balik je, sambung wat perangai lagi..

Aku jugak ada tanya, 'Luqman indu abah ke?'. Dia jawab,'Tukman induuu canat. Abah gi teje.'

Kesian kat dia, aku pon tnjuk kan gmba2 abahnye kt Si Putih, mudah-mudahan terubat rindunye pada abah.

Diam kejap je..

Haihhh...

Ilham kan dh pndai jalan. Walaupun terkedek2, tp dia sgt rajin praktis, jalan merata2 tanpa henti2, selagi die jaga.

Kalau kena amek, marah tu..n dia ni ada satu tebiat, suke sgt la g dekat2 dgn abang dia tu. Yang abang pulak, kalau adik tu jauh pon die bole lari berkejar semata2 nak tolak adik dia, ini kan pulak kalu adik ada dekat. Manjang kena lepuk je la..

Si Ilham tu pon satu. Dah tau Abang macam tu, nak jugak dtg dekat2. Tapi seyes kesian. Dia macam nk kawan dgn Luqman, nk men sesame. Tp Luqman lak pntang org usik barg die. Kdg2 tu, Ilham mcm tau abang die dtg nk pukul die, nt dia cube nk lari/ elak. Kadg2 smpai mate tu terkelip2. Tp last2 kena jugak.

Org len bukan la biakan je sume tu berlaku. Yg sempat n dpt tahan, dapat la. Yg xsempat tu nk wat cmane. Sume tu slalunye blaku dgn sgt cepat. Org len pon ada bende yg nk dikerjakan, kalu dok hadap je budak 2 org tu, xjd ape la kann..

Bulan pose kali ni, period aku mmg menggila. Dr 1st day pose, smpai la hari ke-16, berekor2. Tp sejak hari ke 16 aku dh mule pose. Free 2 hari. Then td, dtg lg. Letih ok. Tp aku tetap menganggapnya darah penyakit. Tp nt aku chk semula part tu.

Ada byk kemungkinan dia jd gitu. Sama ada sb aku stres kje atau sb aku pakai IUCD atau sb aku xckup tdo n rehat. Sejak pose, aku mmg tdo dlm 3 jam je kot everyday. Start tdo dlm 130 pagi, pukul 430 dh bgun saho. Kdg2 sempat lelap kejap dlm 1/2 jam lepas sahur. Tu je. Tdo kt opis time lunch adalah jgk, tp jarangnye sempat. Ade je kjenye. Smlm je la dpt rilek skit pon.

Hmmm...hari nie, xde chat lgsg dgn abg. Emel jauh sekali. Ada sekali je die tego aku pg td dlm ko 7 lbh skit. Tp aku h nak gwrak ke opis dh kot time tu. Sedar bile dh smpai opis. Tp bile aku reply, abang xjwb lgsg dh...

:(

Ini bukan la sesi mengeluh.

I just wanted to tell my-future-self, ttg keadaan n detail yg blaku hari nie. Supaya jd lembaran kenangan yang dpt aku bace, nikmati n hargai...di masa hadapan..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Namaste Babu Ji - 3rd Day Without Abah..

17 Ogos 2011, Rabu

Tak sangka, dah Rabu dah. Though counting days, aku bsama askar2 kenit, are still going strong.

Hari nie merupakan hari yang paling rilek dalam sejarah aku sejak bekerja di A*M.

Tender dah settle, sebutharga pon dah submit ptg smlm. Puan bos kecik pon xde, berkursus, esok baru balik.

Hidup adalah tenang n aman damai. Time tengah hari, dapat la melelapkan mate, walaupun dengan keadaan serba tak selesa, iaitu tdo atas kusi dengan kepala di atas meja. Standed la tu kan..Yg plg wat tak selesa tu sb kusi die la. Terase indu pulak pada kusi di opis lame. Walaupun agak season, namun jauh lebih selesa dr kusi opis baru yg murahan n dah nak osak.

Ada la keje sbnarnye. Tp kurang urgent n adalah baik kirenye diamek peluang ni utk merehatkan diri. Nasib esok, blum tau lg kann..

Pagi td, dpt la chat kejap dgn abang. Dia pesan suh tgk flickr, ada gmbar yang dia upload, gmba waktu 1st day kt sana. Kebetulan hari tu jatuh pd public holiday, so dpt la dorg bjalan skit. Suh citer ttg keadaan die kat sane, katenye xreti. So hopefull those picas will help tell his stories for him.

Link Flickr Abang

Katanya, kat sane jem adalah sgt teruk. Nak ke tempat makan amek mase minimum 1-2 jam. And time gmbar2 makan beriani kambing tu diamek, jam dah pun pukul 10 mlm n dorg baru nak menjamah makanan. Sebelum tu hanya dapat berbuka dengan air mineral je dalam perjalanan. Ish3..

Pg td dpt chat skit je dgn abang. Dorg baru nak bersahur, kat sini dah 630 pg. Aku pulak nak rushing mandi n bersiap, nt tlambat pulak.

Ptg td pulak, tak lame lps kami di rumah berbuka, fring pon berbunyi lagi. Abang menegur..

Dorg baru balik dr syarikat telco yg sdg dorg lawati tu. Konon nk mandi then nk kua blk la, g berbuka. So, dia amek peluang tu utk chat jap dgn aku.

Xlame pon borak. Katanya, dia akan balik hari Sbtu nie, tp mkin flight pukul 12 mlm masa sane. Dengan beza waktu sebanyak 2 jam, tempoh atas kapal terbang 4 jam n gedebak gedebuk @ airport, mkin awal pagi ahad baru smpai KLIA.

Agak keciwa di situ. Memandangkan time departure hari tu kami xberpeluang nk hntar abang naik chuggington, maka aku bercdg time nk blk nie, nak parkg @ Putrajaya Sentral n naik ERL ke KLIA. Dapat la jugak bg Luqman merasa naik chuggington. Tapi, kalu dah subuh2 sepiƩ smpainye, nak jemput naik chuggington gaye mane pulak la kann..

We'll think of something later..

Oo..n dia ckp cuaca sane xde la sejuk mane..

Aku cuba tgk gmba2 flickr abang kt Si Putih. Tu je pon yg convenient. Kat opis td ade jugak try bukak, tp slow yg teramat la pulak. So, bila kat umah nie, dpt la menjenguk. Pon xhabis khatam lagi.

Hati aku berbelah bagi, nak bagi Luqman tgk ke tak. And aku end up xtunjuk pon gmba2 tu kat dia. Bkn kejam. Tp aku xsmpai hati..

Aku tau die indukan abah die. Action2 dia amat ketara. Dia kalu gurau dgn abahnya, mmg kasar. So skang, end up aku didebik2 nya, stail gurau yg sama dgn waktu bsama abahnye. Peluk aku ala2 cekik-geram la n macam2 lagi gaya buli len.

Tp nt kejap2 kiss2 aku blk. Cakap sowi mama, tukman xsaje..Cian Luqman. Smpai hari nie, die masih belum mention abahnya. Sekali tu je la, hari tu, waktu die ngigau tu.

Menurut mak n Jiji, bangun tdo pg td n skali lg ptg td, Luqman melalak sebaik bangun tdo. Mencari2 mama. Nak mama..nak mama...Mkin dia takut aku pon hilang macam abahnye kot.

Cian sgt kt Luqman. Kalau abah tu wat video call ke, nak jugak la aku tunjuk kat dia utk melepas rindu pada abahnya. Ini, aku pon just text chat je dgn abahnye.

Isau..kalu aku tnjuk gmba2 abah nye nt die melalak2 mcm onggila, nak abah...nak abah...mane pulak nk dicarikan. Orgnye dh la xde kat Msia nie.

Walaupun dh berumo 2 thn, n dah bole ckp mcm org tue (just pelat je), tp xbermakne dia dh matang. Pemikiran die masih sgt terhad. Berkemungkinan besa die masih belum bole mengawal perasaan. N aku xsalahkan dia. Tp seyes ksian, sb rindu adalah satu perasaan yg sangat menyakitkan.

Aku cube utk spend lebih masa n bagi Luqman lebih perhatian. Sb kalu tak, die seolah xketentuan, usik itu ini, tolak adik, nak itu, nak ini, baling2 brg n mcm2 lg la, kacau sane sini. In short, wat perangai aa. Seyes geram diwatnya. Tp aku cuba utk reason dgn die setiap kali aku marah.

Seperti mana smlm n hari sblmnye, aku lobi die dgn movie Cars favoritenye. Balik2 citer tu. Wpun org len esp nenek dah taubat nasuha dah nak tgk citer Cars tu utk kesekian kalinye, Luqman xjugak jemu2. Walhal, nenek tu smpai dok usha VCD kt kedai CD @ Giant, nk belikan Luqman movie baru sb die xlarat menanggung bosan. Tp, stakat nie, blum beli lg sb takut nt die xske.

Peliknya Luqman nie, kalu die xske tgk sesatu katun tu, tp kite psang jugak bg die tgk, mula2 die tgk, tp nt smpai satu tahap dia akan nangis waktu sdg tgk movie tu, tibe2, smbik ckp xbesh..xbesh. Xpaham aku..




Aksi Luqman sdg tgk movie. Kadang2 elok duduk tertib di situ. Kadang2 dia kacau2 aku yg sdg chat dgn abahnye time tu. Tarik rmbut, cekik, debik2..





'Selamat', satu lagi cekak rambut aku dikerjakan dek Luqman sewaktu sesi melepas perasaan nye. Sblm nie pon dh berapa dah yang die 'kerjakan'. Haihhh...

Nasib baik la Si Ilham sgt la memahami n berdikari. Wat hal sndri je. Tp nt kejap2 dtg la kat aku, mcm check point gitu. As long as aku xberdiri, dok je kat lntai n xgerak ke mana2, elok je dia men sendiri..




Seronok btul dia dpt men mug mama..





Kita tolakk ini kusi..





Tebalikkan n nk cuba angkat pulak





N kembali ke mug tadi..


Skang..Kanak2 adalah ketiduran. Posing tdo lbh kurg same je dgn semalam n kemarin, so aku xamek gmba mlm ni.

N for Luqman, aku masih meneruskan rutin menyepray deodoran abang ke t-shirt yg aku sarungkan pd bantalnye.

Huuuarrrgghhh...

Seyes ngantuk gile. Nampak gayenye bateri nyalaan cik kopi dah pun mula malap. Sebelum aku go into hibernate mode, baik la aku sign off dlu. Smyg pon xlagi. Banyak lg mende yg nk diwat.

Adios..


- Posted using BlogPress from my iPhone



Wednesday, August 17, 2011

Namaste Babu Ji - 2nd Day Without Abah..

16 Ogos 2011, Selasa

Baru sudah menidurkan budak2. Seyes sgt mencabar. Dua2 lain ragam n kerenah. Alhamdulillah dorg dah selamat tdo.



Ilham, Si Masam..


Luqman yg masih memeluk bantal berbajukan abang. Td aku topup lg deodoran abang kat t-shirt tu.

Mama pon dh xpunya banyak masa lagi. Berbekalkan tenaga semug kopi, dapat la mama settlekn sumenye n update blog skit lg utk hr nie. Penat gile asenye. Dh la tdo lewat smlm. Lps sahur, dh xtdo lg.

Menurut nenek, Ilham meragam hari nie. Sume serba tak kena, merengek je. Slalu tu kalu lepaskan dia berjalan, habis segenap rumah dijelajahnye, sambil mengutip2 harta karun yg tahpape atas lantai tu, masuk ke mulutnya. Tapi hari nie itu xkena ini xkena. Mkin ke Ilham pon dah mula terasa ketiadaan abahnya..hmm...

Bila mama balik, Ilham masih ada meragam lg, tapi agak terkawal. Dengan syarat, mama kena ada dlm lingkungan 1m radius n jgn bangun atau bdiri. Duduk diam2 je kat lantai k. Haihh la Ilham..

YouTube Video

Nenek layan Ilham men buai kat kain nenek. Diam pulak. Ske la tu..kejap.

Menurut nenek, Luqman mcm bese la hari
ni. Tp pd pandangan aku lak, Luqman agak agresif n kasar yang xbertempat. Len macam je gayanya. Mcm xkeruan. Slalunya Ilham la tempat dia lepas geram. Pantang lepa skit, ditolaknye mamat tu..tgolek. Patu dtg kat aku yg sdg duduk, peluk(cekik) dari belakang.

So, utk redakan dia, aku rasuah dgn katun kegemaran dia, Cars. Tah bape ratus kali ulang pon aku xtau la. Janji dia diam..



Aku cuba bg perhatian lbh skit pd Luqman mlm nie. Cian kat dia. Msti dia sgt trasa kehilangan abah, tapi belum reti nak tunjuk atau ekspres pe yg dia rasa. Tapi aku agak kagum. Setakat nie, blum ada sesape denga Luqman tanya mane abah. Mkin dia masih tlalu kcik utk paham. Yg dia tau abah dia g kje.

Awal pagi tadi, waktu aku naik ke bilik semula lepas sahur. Sedang aku update blog, tibe2 Luqman menjerit menangis,'Nak utung abah..nak utung abah..' (Nak dukung Abah). Cian Luqman mengigau. Tahan skit ye sayang. Mintak abah dukung dalam mimpi je k. Nt bila abah balik, bole mintak dia dukung btul2.

As for me. Aku cuba smpai ke opis seawal yg bole hari ni, mane tau kot2 ada emel ke dr abang. Dia nk chat ke.

Akhirnya, lepas jenuh mngunggu, dpt la chat skit dgn abang dlm pukul 11 lbh mcm tu. Tp pon dapat la borak dlm 4 baris je kot.

Lame betul aku menunggu die reply, alih2 kang tak muncul2.

Katenye line ada kt lobi hotel je. Smlm dorg jln ke Tipu Palace. Tu je. Aku tanya sana sejuk ke tak pon xjawab.

Aku ada mintk dia emel lakalu susah sgt nk chat or skype or tango or gtalk or whatever.

Hari ni, seharian aku menanti abang. Aku biakan sume apps tu terbukak, even check emel every few minutes interval. Even until now. Tapi masih xde pape.

Mkin abang sibuk sgt kot, atau dia ada kat luar ke atau dia penat sgt smpai tertdo ke. Seboleh mkin aku cube pk positip. Tp kan...tipu la kalu aku kate xterdetik lgsg kat hati aku yg mkin abang xbape teringat sgt pon kt ktorg. N ktorg je yg tehegeh2 tunggu dia.

Sedih ok, xde sebarang berita. But, mcm yg aku ckp td, aku akan cuba bersangka baik. Mkin die pon rindu ktorg n situation die btul2 susah, mase xsempat nak online. Haihh...

Hopefully tomorrow will be a better day.

Two down...four more day to go!


- Posted using BlogPress from my iPhone


Tuesday, August 16, 2011

Namaste Babu Ji - 1st Day Without Abah..

Isnin, 15 Ogos 2011

7.24 am - Recieve sms from Ct, katenya Abang suh aku chk emel once tiba di opish. Time tu aku masih lg dlm pjalanan ke opish. Jln jem. Nyaris lewat.

Rcv email from abg.

emm da sampai sinie.

abang sdg sahur.

sahur ayam sandwich. ok je. leh makan xde la x kene ngan tekak. penat sgt.

esok india cuti..so leh jalan2 huhu

nanti abg update u lagik ye sayang.

u on la gchat u nnati kalu i online malam i borak ngan u k dear.

i upload u pic bilik i duduk n ayam sandwich. pics i bar smpai... n last skali pic kite satu family huhu




Ini pic baru touch down, lps 4 jam dlm flight. Di airport mane..xdibgtau..Dorg berempat, termasuk tukang amek gmba..



So..ni la gmba bilik hotelnya. Hotel pe, xtau jugak sb xsmpat nk dibgtau. Katenye dok sorg. Nmpk mcm best, harus la i jeles kann..



Ini makanan sahur. Sandwic ayam. Nmpk sedap :)



Gmba nie aku dh letak dlm entry sblm ni. Gmba ihsan dr Abang sbnrnya..


Di opish, aku adalah bz, cuba menyiapkan spek sebutharga hari tu jugak.

Dpt la skali kot chat dgn abang. Masa Msia beza 2 jam lbh awal berbandg Banglore. Abang pon mkin susah nk dpt wifi. N dia xroaming kot, sb bilnye opis byr, limit pon xbyk, 3G pon xde, catu abis. Ikotkn bole kot, kalu die kawtim dgn opis, tp aku tau, die xske leceh2..malas...

Ptg, aku blk umh pukul 530pm, xsempat jugak nk blk pukul 5. Ish3...

Smpai umah, layan budak2 smbil cuba siapkn ape yg patut..

Menjelang mlm, Luqman dh start mrgm n berperangai pelik skit. Mkin indu abahnye. Slalu pg2 jmpe. Abah mandikan la hape. Pg td abah xde. Mlm ni abah xbalik2 lg.

And ada satu time tu, Luqman tiba2 pegi bukak pntu depan. Xpenah2 dia g bukak pintu mlm2..Tp xpulak terkeluar dr mulut dia, tanya mane abah ke, nape abah xbalik ke..Kami pon xmau tanya.

Sesungguhnya rindu itu sesuatu yg amat menyakitkan. Xperlu la diingat2kan sb hanya akan tambah menyeksakan...

Mama cuba sedaya upaya layan dedua askar kenit dgn sebaik mungkin sambil multitask..

Tp, bila Mama susukn ilham, Mama masuk bilik nenek, Luqman tgal kt hall dgn Unty Misha n Atel, sb Ilham xle nyusu dgn tenang kalu kat hall. Nt dia xle concentrate sb byk sgt distraction.

Sedang leka men dgn Atel, tetiba Luqman ckp, 'Atel, Man nak cucu..'. Menurut Unty Misha, Luqman ckp pelahan je n sekali tu je la dia menyebutnya.

Xpenah2 mintak susu kt Atel sblm nie. Plg xpon, mintak kat Unty Misha atau Nenek, kalau x pd aku atau Jiji.

Ilham yg tdnya nyusu, dh pon tlelap. Mama nk bwk naik ats utk tdokan. Tp Luqman n susunya nk ikot. Xbagi kang, nangis. Kalu bg kang, msti Ilham tjage sb denga sore abang die. Mamat tu bkn reti ckp pelan2.

Yup, Ilham dh jage n susah nk tdo semula. Lalu, Unty Misha bwk Ilham turun semula..

Mama cuba tdokn Luqman. Style bese, jadi bb mama. Bkn pe pun, tdo atas pangku je.

Sebolehnya, aku cube utk xlupe bhw Luqman masih kcil, baru 2 tahun. Xadil utk dia kalu aku hanya dukung n kepit Ilham sorang je, just bcos Ilham kcik lg. W/pun dh jd abang sulung, Luqman masih ttp bb mama. Waktu Luqman sebaya Ilham, kasih syg pada dia dh bercatu sb mama perlu pay attention pd Ilham yg baru lahir time tu.

Betul, kne ajar dia berdikari, tp xsalah juga kalau bg kasih syg n belai manja sama mcm yg aku bg pada adiknya Ilham. Bia dia xrasa disisihkn atau aku lebihkn Ilham. Terutama dlm keadaan skg, bila mana abah kesayangannya jauh di mata..

Mlm td, Mama sarungkn T-shirt yg abah pakai pd hari keberangkatan, yg sengaja Mama xbasuh. Mama spray skit deodoran abah n sarungkn pd salah satu bantal tido Luqman.

Luqman xctd tgk bantal yg berbajukn abah tu. Dlm gelap, luqman kiss bntal yg ada baju abah. Sebak aku nengoknya. Tp tidak skali pon dia tnye mane abah. Dgn penuh susah payah, akhirnya Luqman tdo smbil peluk bntal nie.




Then mama tdokn ilham n update blog..

1 day's over. 5 more to go..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Namaste Babu Ji..

Setelah tertangguh bbrp kali, masa itu tiba juga. Keberangkatan abang ke India..

Asalnya tarikh yang dijangka adalah pada bulan Julai, iaitu sebelum puasa. Tp, memandangkn abang yang bz, maka tarikh dianjakkan lagi ke minggu berikutnya dan berikutnya..

Kemudian dtg pulak berita mengatakan mama perlu ostesen 4 hari ke Singapore.

Mama adalah sgt cuak sb ni la kali pertama akan berjauhan dgn anak2, sejak mereka lahir. Esp Ilham yang masih bf. Stok susu pula adalah sgt menyedihkan. Smpaikan kalau nak tgalkan Ilham 2 hari 2 malam pun xcukup, inikan pulak 4 hari.

Asalnya, plan ke Singapore adalah pada minggu terakhir bulan Julai. Lalu kami plan utk pegi bsama (me, abang, Luqman, Ilham n Nenek) naik chuggington.

Alih2, tarikh beranjak kepada minggu kedua Ramadhan (9 - 12 Ogos). Osak plan. Leceh tu nak bjalan bulan-bulan pose nie. Nak2 pulak, bawak askar2 kenit dua org tu. Kompem xterlayan dek nenek n abah. Nenek pon decide utk bail out. Maka mama terpaksa redha, akan pergi sendirian, meninggalkan hati di rumah bersama2 yg tersayang.

Memandangkan date mama adalah kompem, maka date abah ke India dianjak lagi kepada minggu selepas mama ostesen, iaitu pada 14 Ogos.

Tup2, last minit, lg 5 hari nk berangkat, opis mama cancel, tunda ke lepas raya.

Alhamdulillah, syukur xterhingga..lega xterkata. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui. W/pun sume persediaan dh dibuat, mama skit pon xrase rugi. To me the glass is always half full. Segala perkara akan ada pros n cons. Either way, i still win. Kalau pegi, dpt la melihat tempat org, pegi tempat yg belum tentu akan pegi dlm masa terdekat nie kalau dgn biaya sndri, belajar perkara baru, berada di suasana baru dsb.

Kalau xpegi, mama akn dpt terus spend masa dgn anak2 mama yg comel, dgn abah n the whole family. W/pun hanya terperap dlm dunia tempurung, tp tempurung ku ini diterangi cahaya hati org2 yg aku syg. Dan aku xpernah menyesal berada dlm tempurung ni.

Rite..emo la pulak kan..smpai citer tempurung bagai..

To cut it short..

14 Ogos tiba jua..

Flight abang adalah pd 10.10pm. Rombongan ke KLIA dianggotai oleh abah, mama, Luqman, Ilham, R-Tie n Cik Jiji.

At 1st, we planned to sent abang to KLIA by chuggington, iaitu dgn same2 naik ERL ke KLIA. Peluang yg baik utk bg Luqman merasa naik chuggington.

Namun, sb kua umh dh lewat, dekat pukul 6pm, pulak tu dgn abang tertinggal-kasut-n-terpakai-sliper-with-stokin la. Nak g kua duit kt ATM la. Smpai KL Central baru nk chk tmbg ERL n baru dpt tau kos return tiket utk 3 dewasa n 1 kanak2 ke KLIA = RM240! la..Kami end up drive ke sane terus.

Elok jejak di KLIA xlame, ada announcement buka pose pulak.

Walkathon ke McD, penuh pulak. Nasib baik ada bawak bekalan air kosong. Kami pon berlegar2 sementara menunggu org mula beransur. Sempat la bergambar sekeping dua...



Kanak2 yg sentiasa gembira n penuh agenda, xkira mase n tempat..



Then, tiba la mase utk abang check in, bersama2 colleague n vendor.



Kelihatan Luqman n chuggington baru yang dirembat dr McD, lepas semua org kesian tgk die beria2, bdiri dgn xctdnya kat depan peti display menan McD..



Lagi aksi Luqman n cguggington baru..


Tiba-tiba...



'Tukman catit peyott...'



Serasi betul Luqman dgn KLIA nie agaknya..Kelihatan Luqman sdg control n cube men chuggington smbil menunaikan hajat.



'Ote..Man nak tuci y*k..'



Mama n Ilham..



Abah dh suda check in..


Posing last dgn Luqman, buah hati n kawan gado abah, lepas peluk2 n kiss2 semua..



Lambaian akhir oleh abah yang dah melepasi gate untuk ke bhg departure..



Abah bjalan dgn laju dan akhirnye tenggelam dek rimbunan pokok2 hiasan.

Babaii abah!

Semoga selamat pergi n selamat kembali ke pangkuan kami yang akan sentiasa menanti dgn penuh sabar..

Semoga berada dalam lindungan Allah sentiasa n selamat menjalani ibadah puasa di perantauan.

20hb nt, kami dtg jemput abah ya..



- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, August 13, 2011

Cerita Hari Ini - Mari Gunting Rambut!

Akhirnya...askar2 kenit akan di bawa oleh Abah mereka untuk sesi menggunting rambut.

Mari kita intai..

Ini adalah rupe askar2 kenit dengan rambut kembang masing2..



Ooo.. Mamat ini rambutnya lebat n kepet macam serkup..


Luqman menyengih menunjukkan giginya yang telah tumbuh dengan pesatnya sejak mencapai usia 2 tahun..



Ini pula En. Ilham, a.k.a Kinting (gelaran yang diberi oleh R-Tie @ Maiti)


Mula2 En. Luqman telah dibawak lari dulu oleh Abah. Tatkala sekembalinya ke rumah..inilah hasilnya...






Hmm...hanya sedikit perubahan. Masih nmpk agak pnjang. Tapi ada la skut hensem kot. Xpe..kite tgu gmba lepas mandi nanti pulak.


Seterusnya, adalah turn En. Ilham pulak..

Tapi, kali nie..Mama telah diarahkan untuk follow Abah n assist utk memegang En. Ilham yg lasak semasa dlm perjalanan ke kedai En. Barber..




Ilham with Mama yg sedikit seksi di situ. Waktu gamba diamek, xterprasan pulak. Xpe, kite suda edit kasi blur2 skit :P


Pandangan rambut En. Ilham dari atas.


En. Ilham dah mule xmo duduk diam..


Muke xpuas hati akibat dikepit oleh Mama


Lagi muke xpuas hati..


Lagi aksi kepit-mengepit


Sang terkepit sudah terlepas nampaknye. Xpe2 dh smpai barber shop dah pon.



Tadaaa...inilah barber shop nya. Kat sini la. Abah slalu potong rambut. Kedai nie adalah di area Sri Gombak.

YouTube Video

Sesi potong rambut sedang berjalan..



Dan hasilnya....


Rambut mamat nie halus, jarang skit n perang. Sangat berbeza dengan Luqman yang berambut itam, lurus n lebat.






Peha sape lah yang terseksi tuu..



I ngantuk la mama...

Ok2...kita nak balik la nie...

Setibanya di rumah...



Wow, Abang Luqman dah mandi la!



Khusyuknye dia..smpai mama amek gmba die pon, wat dek je..

Ilham pon nak mandi la..



Inilah cara mandikan Ilham yang paling mudah n berkesan!



Wow, ada air terjun aa!



Ilham yang dah wangi..


Posing gembira..



Tamat la sudah karangan bergambar 'Mari Gunting Rambut'...

- The End -

- Posted using BlogPress from my iPhone