Wednesday, May 19, 2010

Misi Mencari Sofa..

Hahaaa....akhirnye....

Lepas hampir 3 tahun kawin, umah kami akhirnye ada pun 2 ketul sofa. Yeayy.. :D

Msti korang nyampah. Gamba sofa pon mau letak sini. Lantak la..Aku saje nk dokumenkan momen ni. Kire macam milestone la dalam sejarah famili kcik kami.

Awal2 kawin dlu dok umah mk 2-3 bln. Patu dapat kuarters kat Putrajaya, apartment. Kami xbli perabot byk pon sb susah nk angkut turun-naik. So just ade meja makan same meja tv murahan je, same katil n washing machine. Kire nie yang mmg top priority la. Sofa mmg xbli. Duduk pon atas bean je seketul (ala, bantal lembik2 yang besa tu). Then dalam tahun lepas, dapat pindah ke kuarters teres 2 tingkat. Pon xbli2 lagi sofa sb bajet xmengizinkan. Yang kali ni pon pakai kredit kad sajoo. Kalu x, tah bile la pulak ek. Smpai nenek aku cakap, xbaik tau, xkasi org datang umah :P Ish3...macam teruk sgt lak bunyiknye.

Tapi, hakikatnye gitu la, sebelum2 nie. Me n hb mmg spesis yg pk praktikal je. Kadang2, xrase mcm org dah kawin pon. Stil ase mcm best-fren aka housemate/roomate gitu je. Ish3...Padahal anak dah nk masuk due nie. Kalu org len, ade rumah je terus pk nk bli2 perabut sume. Kami lak pk pe yg compulsory n perlu bli je. Kalu agak2 bole delay, delaykan dlu. Tp nie la jadiknye. Dah dekat 3 thn kawin, baru nk bli sofa pertama. Selame nie, mmg dok atas tikar je. Haihh...

Ok2. Benti la bebel. Kite citer fact pulak.

Projek sofa kami nie dah start lame dah. Dlm 2-3 bln dah. Awal2 tu dok la usha2 iklan2 dalam sokaba, majalah, pamplet or flyer. Patu, start pulak usha2 kat kedai perabut. Yang paling nyaris adalah hari Luqman kua hospital. Abah luqman ajak g Kedai Perabut Home Star kat Puchong. Mmg sikit lagi je dah nk bli. Amoi tu cakap sofa tu rege RM2999 kot xsilap aku. Abis kurang die bole bagi, RM2660. Lagi 60 hengget lagi tu pon die xmo kasi kurang dah. Tapi transportation to Putrajaya adalah pree. Nampak? Pandai kn? Aku bajet bole lagi dapat kurang smpai RM2500 ke paling2 kurang pon kan. Tapi, xmo jugak2 bagi. Aku bawak mak aku nt baru tau. Itu baru Mahaguru tawar-menawar. Nangis la amoi tu kalu mk aku tawar harge dengan die. Eh, mrepek lagi :P

Ktorang lame gak kt Home Star tu. Smpai dah siap nk pilih fabrik bagai la. Skali xjadik. Mmg amoi tu piss off gile dgn ktorg. Tp...nk wat cmane kan. Nasib ko la :P Duit nk bayar tu nt, hasil titik peluh kami. Yang nk pakai bertahun2 pon kami jugak. So, nasib la, dah xde jodoh di situ..

Ape la yang susah sangat nk pilih sofa nie? Cerewet sgt kah? Nak murah sgt kah? Ke nk tunggu Rozel wat sale 90% kah? Cakap pasal Rozel, teringat kat Fella Design (eh?). Ktorg ade g Fella Design nye sale (konnonnye la..) bole nangis okeh tengok rege sofa die yg dah di discount tu. Abis murah pon 3K. Kurang dari tu mmg agak hine la jawabnye (adekah salah standard taste aku??). Ekceli, bkn la hine sangat. Tapi, kalu dah banding dengan harge 1.5K - 2K, patut bole dapat yang besh2 gk la kan. En. hb pulak cakap, harge tu stil mahal lagi sb sale yg btul2 punye ujung tahun nt. Sangap la pulak nk mnunggu ek.

G Cavenzi pulak...hmm...En. hb kate member die bli perabut2 dari Cavenzi tapi xtahan. So tercalar dah reputasi Cavenzi di situ sebab ade testimoni, walaupun rege mcm bole la n rupe yang sikit kurang dari bole la (sheeeshh..ngengade okeh). Tp kan, dalam pade tu smpat gak aku jmpe satu yang aku agak berkenan. Tapi xla terlalu berkenan. Tapi..nie la rupe die lebih kurang :P

Regenye pon ehem2. Bole tahan (batuk3..) RM 2899. Bontot aku nie xbape nk ade isi tp mmg memilih. Kalu yang die ase ok tu, siap la. Rege misti start from at least 2K. Adehh...bole pulak salahkan bontot sndri. Sile la nengok2 lagi kat website die https://www.cavenzi.com .

Ok, skang aku citer pasal ciri2 lak. Memandangkan En. hb yg nk bli sofa, aku malas nk cerewet2 sgt (echehh..). Tpnye, En. hb adelah satu insan yg sgt rambang mate n confuse kalu bab2 pilih2 mende nie. Even kalu die dok kat pasaraya, bole bdiri hadap 1 row tu lebih sejam sb tatau mane satu nk pilih. Ish3...Tp xkesah la bang. Rambang mate ke, kompius ke, ayang ttp sayang abang gk.

So, di sini la aku men peranan. Mari la kite narrow down pilihan yang ade dengan mencantas ciri2 yang die kompem xmo.

Ciri No. 1 - Leather/PU vs. fabrik = fabrik

Pada mate aku, susah jugak nk carik sofa fabrik yg ok di mate n sedap di bontot. Ye tuan2 n puan2. Bontot ku ini ade benchmark sndri. Nak yang empuk2 je. Dah test duduk (henyak2) baru tengok rege. Tapi slalu kalu kt bontot ase empuk n selesa tu, sile la tahan napas ek. Regenye pon spesis telan air liur la jawabnye. Adehh...

Ciri No. 2 - Sofa untuk kite sndri vs. sofa untuk tetamu = sofa untuk kite sndri

Maksud aku sofa untuk kite adelah prioriti pada keselesaan n keempukan. Cantik, no. 2. Tapi kalu sofa untuk tetamu, msti nmpk cantik atau at least mnarik la skit kan, xkesah la kalu keras smpai ko duduk melantun pon :P Dah dapat jawapan tu, senang. Bole aku continue menggunakan hikmat menghenyak sume sofa n kusyen yang ade kat kedai tu. Letih macik ok. Duduk-bangun-duduk-bangun. Mane nk bawak perut. Mmg sakit2 pinggang diwatnye. En. hb lak mmg spesis malas nk menerai, bagi order je, "Ayang, duduk". Patu nmpk yang len lak, "Ayang duduk sini pulak". Ish3...Tapi, dah lame2 tu, aku pilih2 jugak la nk duduk yang mane kan. Agak3 keras tu, mmg aku xduduk. Kang aku melantun tah ke mane2 sape lak nk mengutip. Haihh..

Akhirnye....akhirnye...lepas jenuh ke merate2 stiap mgu mancari sofa idaman. Kami ke IKEA. Dulu...sofa idaman atau lebih tepat lagi yang bersesuaian dengan poket kami ketike itew adelah En. Klippan sajoo. Xbape la sedap nk duduk, tapi at least, kalu mak2 kami datang ade la tpt nk duduk. Selain dari duduk kat kusi meja makan atau atas tikar atau atas kusi2 Mammut. Lupe nk bgtau, kami ade kusi Mammut (eh, ade korg kesah?) So, prioriti ketika itu adelah untuk tetamu. Klippan nie mmg affordable (RM 629), even cover untuk tukar pon murah (RM 99). Sesuai la dengan bajet kami. Kire tu la sofa paling murah n ekonomi utk kami utk waktu tu n jangke mase panjang sb nk salin2 sarung murah plus ade warranty 10 tahun.

Nyaris jugak nk terbeli dah. Tapi xjadi, sebab ketika itu, En. hb bercite2 untuk tangkap En. Klippan n humban dalam waja nye. Siap amek pita penguko dah nie. Last2 kami balik dengan hampa sebab mmg sah2 xmuat & waktu tu dah lewat sb nk kne kutip luqman. Bile ingat2 balik insiden tu, huihh..nasib baik xsmpat bli Klippan time tu.


Nie le rupe Klippan tuh. mmg nak tangkap sangat dah yang kael merah nie.

Pendek citer (padahal dah panjang gile mrepeks nie..). Then, Sabtu lepas, akhirnye, kami pon telah berjaye membli sofa kami. Up skit la dari Klippan. Ye la, bersempena En. hb yang dpt promotion ari tu (echehh..). Tp pun pakai kredit card aku (eh?). Jgn lupe tau abang, janji kne tunai. Sofa abang punye, abang bayar, tau2.

Kami tangkap En. Ektorp. Menepati la ciri 1 & 2. Die fabrik & die selesa untuk kami yang penat balik kje. Rupe xla cantik mane berbanding sofa2 len, ade yang lagi cantik n lagi besa la hape la. Tapi bontot aku kate yang ini mmg terbaik. Echehh :P Rege pon bole la nk swipe lagi. Ektorp ade byk jenis. Ade yang seketul, 2 ketul, 3 ketul, L shape, free standing chaise-lounge, footstool, bla3..Bole tengok kt gmba kat bawah nt ek.

Ok2...suda penat bebels...Nie rupe our new famili member, En. Ektorp due beradik. Sile abaikan kusyen belang2 yang xpadan dengan En. Ektorp. Cite2 nye kusyen tu adelah kawan kepade En. Klippan merah yang tiada jodoh dulu tu (bole ek, time tu, kusyen dah bli, sofa lum bli. Ish3..).

Yang ini En. Ektorp 3 ketul

Yang itu, En. Ektorp 2 ketul

Oo ye, kami jugak telah menangkap seketul meja kopi murahan, En. Lack untuk dijadikan kawan kepade En. Ektorp dan jugak sebagai tempat tawaf En. Luqman

Last but not least. Kot2 la membantu pd sape2 yg dalam misi mencari sofa jugak, xkire la baru ke replacement ke. Aku preview la skit kat sini pasal adik badik len dalam famili ektorp nie. (All infos r from IKEA's Sofa Brochure, which is valid until July 2010). Lepas July mkin ade promo baru kot.

Nie adalah pilihan yang ada untuk fabrik jenis Byvic multicolor. Kami pilih yang 2 & 3 ketul je sebab tu je yg ok dengan bajet mase kini :P


Tak sume jenis fabrik ade sume jenis pilihan sofa. Due jenis nie je, Idemo Beige & Blekinge White je yang ade pilihan yang sangat banyak. Yang len lebih kurang macam yang fabrik bunge2 tu je banyak nye.

Seterusnye pulak adelah jenis2 fabrik & pilihan kale yang ada untuk famili sofa ektorp.

Hokeh. Tu je. Penat dah citer. Mrepeks suda, gamba suda, preview sofa suda. Wat tag blum. Ala...nt la mimah ek aku wat tag ko :D

Saturday, May 15, 2010

Luqman Menjadi Naga

Tertinggal lak video nih aritu. Haaa....nie la aksi luqman waktu 1st time kne neb. Mcm misteri hape je kan awal2 tu.

video

Nage kecil yang cengeng...

Thursday, May 13, 2010

Tag for myself - Tagged by Miss Hannan

Aku telah ditag oleh Miss Hannan. Jangan tanye aku mane no. 15 & no. 19 suda ilang. Hannan punye pon mmg dh xde due no. tu. Aku tanye, die lum jawab. Tapi adelah amat penting sesatu entry di post segera tanpa bertangguh sb kalu tangguh, gerenti lepak dalam draft smpai lupe. Time tu, kalu nk sambung pon ase dah basi. So..layan je la ek :D

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
Famili kcik ku, semestinye. Then, my extended famili...

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
Hmm...baju, skin care, buku citer, sushi, etc. Slalunye mende2 yg aku nk aku bli sndri. Cepat n senang :D

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?
Tempat eh? Xde la pulak nk impi kawin kat mane2, asal kawin sudah. Lg pun, aku tau, parents aku msti mau aku kawin kt umah dorg punye...
4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
InsyaAllah n mudah-mudahan ke akhir hayat n beyond. Amin...

5. Adakah anda di lamun cinta?

Hmm...sentiasa cube cari cara supaya cinta sentiasa hangat. Bkn senang nk menten, esp when u r together 4 almost 13 years. Ada mase api jadi malap, standard la kan. Tapi alhamdulillah wat mase nie masih mampu bertahan supaya xpadam. Harap2 gitu la smpai tua, smpai ujung nyawa. Amin..

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?
Sudah semestinya, Sushi King :P


7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Aku bli buku nie - The Broken Window. Tp xabis bace lagi sebab die citer pasal homocide crime n polis2. Terkeciwa skit aku kt stu. Jadiknye liat nk menghabiskn. Dlm pade tu, En. Hb pulak blikan buku baru. Lagi la aku liat nk bace buku nie sb dok layan buku baru tu pulak, ish3...


8. Apakah nama penuh kamu?
******* **** *****


9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
Mak. Hihiii...

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Sape ek? Hmm....Tah...xle pk wat mase nie. Bole pk. Tp nt lambat la siap tg nie. Lmbat siap tag, bermakne, potensi untuk post new entry menjadi sgt rendah. Haihh...So, i'll just leave it blank for now.

11. Christina atau Britney?
I'll pass..

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
Tak. Mesin yang cuci. Muahahahaha....

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
Saya suke g vacation. I loike beaches n pulaus(pulau). Ske gak tempat2 sejuk mcm tanah tgi tp xmcm aku ske pulau n beaches. Tp panas n sunburn n peluh2 adelah xbape nk ske (mane de pantai sejuk, bengong). Nak merase men salji jugak (mcm Acha n i.u.). Tp, tak kesah la g mane pon, as long as with my loved ones. Nak demand2, peruntukan xbape nk ade. So, g mane2 pon bole...


Tapi harap2 dapat g la tempat2 nie satu hari nanti :
  1. Paris
  2. Egypt
  3. Venice
  4. Mekah

14. Pelukan atau ciuman?
Nak due2. But if only can choose one, i'll go for hugs. Lots of it.


16. 8 perkara yang amat saya gilai:
Gile eh? Xla gile mane. Tapi mmg layan aa...
  1. Ebi Ten Temaki & California Maki
  2. Naruto Anime
  3. Reading novels
  4. Men computer games
  5. Ribena
  6. Puding Nata de Coco
  7. Dutch Lady Full Cream Milk
  8. Coklat Cadbury
17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
Lame, i kno. But it's the usuals
  1. Tq / Time kasih
  2. Sorry
  3. Luqman
  4. Sayang / Abang
  5. Assalammualaikum
  6. Benci!
  7. Jahat!
  8. Oooo

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
  1. The Shadow of The Wind - Carlos Ruiz Zafón (sedang bace)
  2. The Broken Window - Jeffery Deaver (lum abis bace)
  3. P. S. I Love You - Cecilia Ahern
  4. Memoirs of a Geisha - Arthur Golden
  5. The Lost Symbol - Dan Brown
  6. Penyusuan Ibu Bagi Ibu Berkerjaya - Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu WPKL
  7. Dah xingat dah..But other reading materials mostly consist of mags like Reader's Digest or Cleo :P

20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu

1. Macamana rasanya bersalin, ber'anak' n menjadi seorang ibu
2. Macamana nk manage idup sendiri dengan famili kecik di rumah sendiri (8 bulan ok dok umah mak lepas bersalin :P )
3. Macamana nk breastfeed bb exclusively walaupun berkerjaya
4. Macamana merempit dari Batu Caves ke Putrajaya under 40 mins
5. Macamana nk drive dengan sabar from Putrajaya to Batu Caves on rainy days
6. Macamana sabar menunggu di klinik / hospital kerajaan
7. Macamana nak biarkan rumah bersepah (n i really mean biar, walau sakit mate n sakit hati, sebab xlarat nk kemas waktu aku sakit tu hari. after a while, i can live with it. sheeshh)
8. Macamana untuk tidak atau elakkan diri dari mandi malam atau lewat malam n just lap badan je sebab sume org (esp my parents n En. Hb) cakap nanti rosak badan (urrghhh...sgt xbole tahan okeh. Ade jugak la aku langgar. Tengok keadaan. Kalu badan panas, hati pon panas, haruss mandi jugak2 :P Tp...kalu ikot ckp laki dapat pahale. Die kan bos. Kalu bos xkesah bini xmandi, kite pon kne la wat2 xkesah. Adoi3...Huhuuu...)

K la. Kepade empunya name2 berikut. Anda telah di tag! B a gud sport n sambung k :D
  1. Acha
  2. Mimah
  3. Roshda
  4. Kak Ina
  5. Nana
  6. NHCH

Tu je la kot. Aku tatau dah nk tag sape. Aku xfemes, reader pon kawan2 terdekat je.
Ade ke silent reader? Ade kot sorg due. Tapi xkenal la pulak.
Anyways, tis is just for fun. Layankan sajoo..

Wednesday, May 12, 2010

Luqman bumblebee

Nie luqman yang sedang menggayakan baju bee, adiah besday dari nenek n macik2 nye. Siap ade sayap, ade sesungut lagi. Ish3...Sayang skit saiz baju adelah sikit kcik. Terik la skit deri bahu ke celah kangkang. Xpe2...nt nenek g anta kedai tu tukar k :P

Selain adiah baju bee, luqman jugak dapat kasit ala2 crocs, gamba spiderman. Elok gk sebab luqman dah mula bjalan skang. Tapi...besa la skit. Bersepah2 jadiknye langkah luqman yang cube jalan pakai kasut tu. Sebab slalu jalan kaki ayam pon ye kot, tu yang bile pakai kasut ase len macam je. Xpe2..lame2 nt ok la tu.

Ade 2 lagi adiah len, satu kasut merah n sepasang baju dari Unty Misha n Pacik Afiq :P Tapi...adiah xde la dalam gamba or video.

video

Luqman yang blur, baru bangun tido...

Haa...nie another different side of luqman yang orang jarang dapat nengok. Die senyap je, dengan mate buntang, blur n xpdulik pape or sape2. Baru bangun tido la katekan...

video

Luqman n iklan shampu

Luqman xpernah tengok kami, mama n abahnye bersiap. Sebab selalunya bila sorg sedang bersiap, mesti sorg lagi sedang sibuk layan luqman kat tempat len. Ade la nmpak skit2, tapi tak sepenuhnya.

Selama 4 hari 4 malam berkampung kat hospital. Luqman pick this up. Abah yang baru lepas mandi, dok la menenyeh gel kat rambut n luqman sibuk perati. Dengan tak semena2, die pon tiru wat sama. Aku tekejut gile mula2 tu. Gile cepat die pick up aksi tu. Cepat btul meniru. Comel, mmg la comel. Dengan tangan montel n pendek die tu kan. Tp...nie jugak menunjukkan yang we need to start to behave ourself, kalu tak nanti, tah pape contoh tak baik lak yang die tiru. Ish3...

video

Luqman dengan hikmat meruntuhkan katil hospital

Meh tengok aksi luqman dalam usaha merobohkan katil @ Hospital An-nur. Hiyah3...

video

Aksi seorang abah mithali...

video

Beshnye tido bawah tiak abah

Luqman's 1st time warded - with pics

Tengah hari kelmarin (isnin), Luqman dah slmt di discharge dari hospital. Alhamdulillah...

Selasa tu jugak, mama n abah luqman terpaksa meneruskan kerja seperti biase dengan penuh berat hati, meninggalkan Luqman di nursery.

Seperti yang dijanjikan...(checheng..) pengalaman kami, satu famili kecik berkampung @ Hospital Annur, menemankan Luqman yang xsihat.

Kite sambil citer smbil tengok gmba k. Let the picture do the talking. Echehhh..

Ini adalah typical bekpes kt Hosp. Roti + butter + jem + buah (pisang) + milo. Satu lagi variety die ade lah roti same telur separuh masak + buah + milo. Tp buah mmg tetiap kali adelah pisang. Ish3...Dengan lapanya dilahap oleh mama n abah luqman. Nyam3...Xckup kite turun beli kat restoran kelisa kat bawah pulak. Untuk pengetahuan, makan tengah hari, minum petang n malam lupe nk amek or kadang2 xsempat nk amek sb dah bedal dlu :P

Next, adalah gmba tangan montel luqman yg berdrip..



Gamba seterusnya adalah gamba2 Luqman lena dibuai mimpi bertemankan Pingu..Mimpi ape pon xtau la sb kalu aku tanye n die jawab pon aku xpaham pe die cakap :P



Haa..yang nie lak gamba2 bukti, aktiviti harian abah luqman waktu kat hospital. Tinggal la aku terkonteng2 dok kt sofa.





Ishk...banyak la pulak gmba aktiviti tdo dorg nih.

Haa....Luqman dah bangun. Yeyeyyy...


Nie pulak gmba Luqman dengan adiah besday from nenek n macik2 luqman. Baju beem sliper ala-crocs, kasut merah (xde dalam gambar) & sepasang baju encem (xde dalam gambar).

Sebenanye ade bbrp video. Tp opis aku nie kan best, ske block2 segale, so xle nk up skang. Tengok la kt umah karang2 ek.