Monday, June 28, 2010

MGTT - part 2

Orait. Sudah smpai opis semula...

Td lps 'rest' kt umah, kononnye. Aku g semula ke KKPJ. Cpat btul mase blalu bile kite sibuk wat kje2 'ringan' spt mengangkat baju dr ampaian, mengkategorikan baju2 yang mane patut digantung, digantung. Yang patut dilipat, disumbat ke dalam bakul n dibawak turun spy bole dilipat bile2 free :P (oo ye...aku jmo baju dlm umh je sb tu yg plg convenient wat mase nie. Bilik jemo baju skg adelah di master bedroom, sementare kami tdo di bilik kcik yg bersiling bocor (apekah?). Of cos, there's a reason 4 everything, tp aku mls la nk taip pjg2, so mkin lenkali aku citer k..

Smbung citer td. Smpai2 klinik ade lah wait3, amek sample urin skali lagi, then wait3, then amek sample darah sekali lagi, then wait3, then g chk up kt nurse, then sebab result darah lum smpai, nurse suh aku g mkn dlu, so aku g jln kaki ke bawah bukit, kt sane ade foodcourt n mkn. Pale aku dh pening2 dh time tu. Selamat mkn @ 12pm. Gile nikmat rasenye. Ish3...Padahal xla sedap pon. xkesah la...Then menapak naik bukit ke klinik semule n wait3 n jmpe nurse td blk.

Result MGTT (urine n blood) while fasting = blue/5.75

Result MGTT (urine n blood) after 2 hour (lps minum air gula yg super sweet iteww) = blue/5.69

Skit turun, tp stil normal. Alhamdulillah...

Blood hb juga memuaskan = 11.3

BP pon normal = 119/76

Berat ade naik banyak skit, kate nurse = 57.2kg berbanding 55.2kg pada 1 Jun lepas

Jantung bb pon ok = 148 beat per minute.

Then aku kne cucuk kancing gigi skali lagi sblm bole balik. Preggie kali nie kne cucuk kancing gigi 2 kali sb waktu luqman dlu aku xcucuk lgsg. Sb time tu mmg fully chk up @ An-Nur. Dr Fatimah kate xcompulsory. Tp kalu nk die bole bg. Tp sebab kalu die bg, then ktorg kne bg die duit lebih la pulak kan. So we opt to not have it. But since gomen's free. Amek sajo la....Die bg pe pon amek je la....

Then blk dr klinik sgah tgk luqman jp. Pe la mamat tu sdg buat ek. Asenye nie time tdo die. Yup...die sdg tdo dgn sgt sopannye...

Mmg sgt sopan. Smpai hijack bantal org len, ish3...(Luqman adelah mamat berbaju putih, berseluar ijau). Nie je sekeping yg aku amek. Saje je aku xedit/xcrop gmba nie. Males, satu. Lg satu sebab saje nk mnunjukkan suasana sbnr kt stu, tdo blonggok2.

Okeh. Tats all for today...

MGTT

Today, i'm going 4 MGTT (Meal Glucose Tolerance Test).

Why? Bcos i got family history.

The appt was scheduled @ 7.30am. Arrived @ KKPJ by 750am.

Took q no., was given q card wit barcode, scan q card here-n-there, wait3, gave urine sample, wait3, gave blood sample, wait3, drink super-sweet-syrup-wit-yummy-blackcurrent-flavor (eeuuurrrghhhh...) n now have 2 wait for 2 hours n need to be @ the clinic again @ 1035am.

Was advised not to do any work n just rest. Cannot even sleep. Cos any activity might interfere wit the end result.

1. (Go to the offfice / go home) - i went home n currently @ home...

2. My mind told me to take advantage of this 2 hours of free time to do some stuffs like (wash luqman's bb clothes for adik luqman / tidy the house / wash normal clothes / sleep / play computer game) - tho half of me said i should do any one of the 1st 3, i'd prefer to do the last two, but end up writing tis blog. Ingatkan nk tulis skit je, skali meleret2 lak :P

Weekend was just over. Went to my cousin's wedding on both Saturday n Sunday. Nikah one day n sanding the other. Oh so penat..My own house tunggang tebalik wit mountains of dirty clothes to wash, ish3...

So damn sleepy....n damn hungry too....

Last info...now i'm already @ 28 weeks (7 months). Yikes!...Definitly have to start preparing stuffs for me n the new born bb. Quite early some might say. But from my past experience of delivering luqman @ exactly 36 weeks (which is less than 10 weeks now), trust me, it is not that early to start preparing now or i'll be panicking later when there'll be too many stuffs to be done n yet so little time left, or so it seemed.

Ok. enuf bebels...i shud start 'resting' now :P (yeah rite..)

Monday, June 14, 2010

Luqman vs. Roseola

Lame jugak asenye xupdate. Mgu lepas xde satu entry pon.

Ade citer sbnrnye, cume xsmpat nk update terus. Meh kite ke kronologi kejadian yg berlaku sejak mgu lepas. Jom Flashback! (Perhatian, entry ini adelah sgt panjang!)


Jumaat, 4 June 2010
Abah n mama Luqman g opis lewat sebab nk bawak Luqman g cucuk Pneumococcal yang last. Di kesempatan itew jugak, bole la mama g chk dgn Dr. Fatimah skali, sb hari tu org tu salah letak tarikh appointment. Die wat appointment utk mama kt hari yg Dr. Fatimah xde. Sekali die kate Dr. Fatimah ade emergency hari tu, n patient adelah by appointment sajo. No walk-ins. Huhuuu...keciwa macik :( Xdpt la abah n abang Luqman jmpe dgn adik. Ooo ye, diam xdiam, akhirnye cecah 10kg dh mamat nie. Patut la mama makin xlarat nk dukung. Abah lak smpai naik2 balik muscle kt lengan sb slalu dokong bdak montel nie sbab slalu lupe bawak kasut die kalu nk g jln. Ish3...

Tengok nie, sronok je mamat nie men kude menan kt stu. Siap bole hayun sndri. Ade video. Tp...xsmpat nk edit kt umh. So, ntry kali nie, njoy gmba je la ek. Time nie rambut mamat nie, pjang lagi. Esoknye baru ktorg bawak die g potong rambut. Ade gk, video die potong rambut. Tu kite buat kt entry len k :)



Selasa, 8 June 2010
Arini besday mama Luqman, ahem3 :P

Kami xde celebrate pon. Awal2 pagi tu aku dikejutkan oleh bunyi alarm yg agak berbeza, yg aku ingatkan bunyi nyamuk. Rupenye alarm tipon aku ditukar dek orang (laki aku nye kje le teww), jadik bunyi lagu hepi besday. Ish3....It's cute of him (w/pun die xmo wish aku personally, tah nape, tp die ade la wat team ngan Luqman utk nyanyi lagu hepi besday b4 i'm off to work that morning.

Petang tu, aku amek Luqman dari skolah, mcm bese. Badan die dedar2, tp memandangkang die still aktif mcm bese, aku cube dismiss sebarang isau di hati yg ske berpk bkn2 nie. Mlm tu abah Luqman balik kje mcm bese dlm pkul 8 mcm tu. N we both have nasi lemak ayam 4 dinner. Nasi lemak tu slalunye abah Luqman beli waktu on d way balik dari opis.


Rabu, 9 June 2010
Kami g kje mcm bse. Aku kua awal skit, anta Luqman sb abah die ade meetg pg tu. N after tat, terbang ke Parcel E mcm bse, stiap pg.

Kt opis pon bse2 je.

Blk ptg tu, waktu jmput Luqman, cikgu die ckp Luqman demam hari ni n muntah ptg td. Blk tu aku tgk pampers die yg 5 kpg aku bekalkan stiap hari pon abis licin-licau, not a gud sign. Cirit la tu. Smpai umh aku trus kasi die ubt demam, saki baki dari Hospital An-Nur ari tu. Luqman still bole men2 mcm bese tp agk moody n grumpy.

Mlm tu mama n abah Luqman dah start xle tdo sb badan Luqman panas sgt. Suhu mmg range 39°C - 40° C. Mkn ubat pon xbape nak jalan. So keje ktorg mmg dok monitor suhu n sponging spjg mlm smpai pagi. Dah menjelang subuh baru ktorg kami bertige dpt lelap jap.


Khamis, 10 June 2010
Dgn keadaan aku yg makin sarat nie, kekurangan tdo mlm mmg sgt2 mencabar. Tmbah pulak mlm td mmg xsmpat nk kemas beg luqman n gosok baju ke opis. Keadaan Luqman pon xstabil lagi. Awal2nye aku ckp kt bos nk mintak masuk opis lmbt. Skali mcm dh tahpape je keadaan ktorg pg tu, aku end up utk EL kan je la. Susah sgt..En. HB suh anta Luqman g skolah jugak sb die nk aku rehat. Ye la, pale dah sakit, n pening ala2 nk pitam dh, mkin penangan xckup tdo yg dah berlarutan sejak mgu lepas n esp last nite. N aku lak, dah alang2 EL tu kan, baik la aku amek kesempatan nie utk g chk up kt An-Nur yg dah lebih smgu delay tu. Luqman pon dan mkn ubt demam pg tu, so the plan was to chk him out after my visit to Dr. Fatimah n give him another dose of the medicine n kalu perlu, bawka die blk umh tengah hari tu.

Lps anta Luqman ke skolah, mama n abah Luqman g dating bekpas kat Restoren Dapur Mas, xbape nk jauh dari skolah Luqman...

After bekpas, we part our ways n I went to An-Nur n Abang g opish die la kan. Ikotkan, registration 4 Klinik Pakar Wanita An-Nur tu last smpai ko 11pg 4 walk-ins. Unless, of cos, kalu ade appointment, bole la lmbt skit.

Alhamdulillah, aku slmt smpai waktu tgal lg bape minit je nk pukul 11pg. Nasib baik smpat. Aku abiskan mase menunggu dgn bace buku citer Shadow Of The Wind yg xabis2 lg bace tu. At the moment(waktu kejadian, echehh..), aku adelah 25 weeks n 5 days. Alhamdulillah, stakat nie, sume nmpk ok. Berat terkini pon dh 56.5, BP pon ok lg w/pun xckup tdo n mkn xtentu. Harap2 berterusan smpai slmt melahirkan nt.

Doktor Fatimah scan bb, die ckp bb ok n should be, by the time aku 7 months, bb akan seberat sekilo. Tp, bile scan, bb dh berat 900g++. Dah dekat sekilo dh pon. N kalu ikot saiz die dh well into 26 weeks. Hmm...xkesah le, asal ko sihat bb. Aku xla kate bb aku besa ke ape. Sb due bb nie xaccurate sgt sbnrnye, sb hanye berdasarkan scan waktu awal pregnant hari tu, memandangkan aku nye last period yg xregular. So, mmg kemungkinan besa la due yg dah ditentukan dulu, bkn due sbnr. Awal2 ari tu Dr. tentukan, 21 atau 20 Sept, skang suda jadi 16 Sept je. Tp tu kalu berdasarkan scan terkini la. Anyways, xkesah la bile pon, asal die xpremie n dapat dibersalinkan dengan slmt nt. Yang pasti, aku kne redha, bb nie insyaAllah lahir time bulan pose. Huhuuu...

Habis @ An-Nur, aku g tapaw lunch n start gerak ke sekolah Luqman. Waktu aku smpai, cikgu die kate Luqman baru je tdo. Die demam sgt panas hari tu n cirit dari pagi n mrgm sgt2. Panic seketika. Then call hb. Aku n die dh start berbelah bg sama ada nk suh Luqman admit lg ke g KK ke g klinik bese ke Paed An-Nur ke. Then aku decide utk bg cikgudie ubt demam yg aku bawak n suh bg Luqman mkn kalu die bangun, while aku g mkn jap.

Nk mkn kt mane? Dlm kete? Balik umah? Ahh...susah sgt, aku decide utk g Dapur Mas n tumpg mkn kt sane je, dekat skit, aku order air la tapi, kang xpasal2 kne halau lak kan :p Dgn muke selambe aku bukak polisterin yg dh tapaw td n mkn. At least, situ still dlm Presint 9, xjauh mane dari skolah Luqman. Buang mase je kalu balik umh kt Presint 11 semate2 nk mkn then, dtg skolah balik, amek Luqman, g klinik kt Presint 9, then balik umah balik Presint 11. Hish...gile pusing2 ke sane ke mari. Dah la hari tengah panas terik. Ish3..

Lps mkn jangan tidak, aku drive blk ke skolah Luqman. Die dh jage. Tp mrgm. So aku bawak la die g klinik berdekatan then bawak balik ke umah terus. Bawak g klinik kt flat hijau kt Presint 9. Doktor kt klinik tu just bg ubat mkn, ubat bontot n garam utk wat air n bg minum 2 prevent dehidration. Tp, sebabkan Luqman baru mkn ubat demam, aku bg die ubat tu lps lbh kurg 6 jam. Spjang2 kt umah, kami berkurung dlm bilik je. Segale mende penting2 mcm pampers, susu air panas, buku citer (4 mama), menan skit (4 luqman), air kosong n ubat2 luqman, sme aku bawak naik sb mmg intention adelah untuk bertapa dalam bilik tu smpai abah Luqman balik.

Spjg aktiviti melayan Luqman berlangsung, suhu bdn die mmg xturun2 lgsg. Ubat xde kesan lgsg. Mama sgt isau. Tp mama cube stay cool. Bile Luqman lelap, mama pon lelap. Bile Luqman jage, mama ajak Luqman men. Bile Luqman xmo men n crancky, mama peluk Luqman n dodoi2 smpai mamai or tdo.

Akhirnye hari pon gelap n abah Luqman pon balik. Lega skit bile hero dh balik. Bole kite tukar shift.

Malam tu pulak, Luqman mmg terjelepuk sb suhu Luqman jadi makin panas smpai mececah 41.6° C. Mama n abah pon bertungkus lumus menepek2 Luqman dengan lampin basah, tak pon bawak Luqman p basuh muke n basah pale patu berdiri depan ekon nk kasi Luqman sejuk. Isau kalu panas sgt nt kne seizure ke hape. Macik xmo amek risiko :( N memandangkan ubat doktor klinik bese tu xjalan, kami bagi semule ubat Hospital An-Nur kt Luqman. Jalan la, skit2 n skjp.

N malam tu, skali lagi, kami xtdo, bersengkang mate menjage anak bujang yg suda melepet iteww. Xpenah lagi Luqman demam cenggini. Nie la 1s time. Mmg pengalaman utk kami. Sblm nie yg masuk hospital tu pon xsepanas nie demamnye, tp time tu consequences adelah berbeza sb die seseme n batul teruk skali dengan demam. Kali nie, elok, xde seseme, xde batuk. Just demam je dengan suhu yg mencanak2 xmo turun. Pelik jugak. Tp...mkin jugak sb injection Pneumococcal hari Sabtu lepas tu ke kan. Entah la...


Jumaat, 11 June 2010
Hari ni, abah Luqman lak cuti, jage Luqman yg xcihat. Mama g kje. Annual leave aku yang tgal dh makin kritikal, mkin dlm 2-3 hari je lg. Hm...nk wat cmane..Tpakse la kje. Nasib baik ade pari2 encem nk tolong anta macik g kje ari tu. Xla jenuh macik nk carik2 parking yg mmg gile kritikal kt Parcel E nih. Lunch time, aku xbalik. Toksahkan ke Alamanda, g bli makan pon tak sb ade bnyk mende yg nk di settlekn. Xpe la...nt balik kje ptg kite ajak En. Hb g mkn.

Ptg tu, Luqman ade skit improvement. Ubat yg dimakan ade sikit jalan. So Petang tu ktorg decide utk g Pasar Tani kat Presint 2, sebab dh laaaamee sgt xg. Sb slalu En. Hb kan balik lmbt. Aku nk g berdue dgn Luqman? Kirim salam le, tambah2 dengan org yg ramai n dengan aku yg membawak perut nie. Xlarat macik nk dukung Luqman tu merate2.

Mlm tu, Luqman melepet lagi. Cian mamat nie. Tah bilenye nk kebah demam tah. Gini la rupenye budak demam dengan pale berserkup lampin basah. Nie waktu awal2. Waktu ubat demam baru2 jalan. So kuat sikit la budak demam nie, wpun stil xseaktif bese n badan stil ade panas lagi. Tp suhu agak terkawal la..


Nie gmba xlame je lepas tadi tu. Badan die dh mule panas balik n die mmg lembik gile time nie. Baju ditukar sebab dah basah, kasi pakai baju lubang2 bia wap badan senang nk kua, echehh..

Oo ye...time nie, lampin tak lagi dibasah dengan air bese. Ade ice pack cair yg sejuk kt dalam tu sb suhu die dh mule mencanak kembali. Aksi Luqman lembik nie bkn diwat2. Mmg ktorg pon xpenah tengok Luqman cenggini sb slalu die sgt aktif, even kalu dedar atau demam skit2. Sian sgt. Kalu dah melepet nie besenye sushu mmg xkurang 39°C.


Ape tu? Bantal? Oo..itu la perut mama Luqman :P Abah Luqman ade amek skit gmba waktu Luqman melepet kt mama (tukar shift). Tp of cos la die nk amek pakai camera canggih die kan. Tu yg manjang dlm nie, gmba abah nk Luqman je, mama tadak. Cian mama, dapat interprem perut pon jadi la ek :P


Sabtu, 12 June 2010
Patutnye hari nie, kami g kenduri kawin abang hb @ Seremban. Tp nk wat cmane. Luqman masih demam. Makan ubat elok kejap. Dalam 4 jam lps ubat, start demam balik. Tp at least, ade la improvement, dari hari tu yg xde effect lgsg. So, aktiviti adelah tdo smpai tengah hari n melepak2 smpai ke petang. Bekpas adelah roti n telo goreng sajoo @ 1230pm.

Dh petang, n Luqman pon nmpk mcm agk2 ok skit. Kami pon kua jalan2 cari makan n cari pampers. Sejak demam, Luqman smpai cirit2 sb bdn panas sgt, so pampers yg patut due mgu depan, isau takut xckup. Kne g carik. Bace lak kt sokaba ade iklan kt tesco, Mamy Poko = RM42. Ape lagi, harus p tangkap segera.

So kami ke Tesco Puchong. Bb kcik nk mkn Sushi King (again..) kali nie dh kali ke-6 ke ke-7 dah. Abah lak kate nk blanje. Mmg sronok le. Cume...time tu mama ase perut die mcm dah masuk angin n pale dan pening2 n ase nk muntah. Ooo oo...Xpe2 kugagahkan jua, demi Sushi King. Craving terkini adelah Ten Don.

Tah ape yang aku ske sgt, aku pon xtau. Tp mmg miso sup tu aku bole hirup hingge ke titisan terakhir. Ish3...Kalu x, sblm2 nie, miso sup mmg xpenah nye aku nk sentuh. Tetibe ase mcm best pulak. Ish3...Sah, aku bkn diri aku lg.

Haa...dah alang2 selit citer pasal mk buyong nie kan, nk la citer skit, sblm aku lupe. Dah la preggie kali ni xde entry pasal peknen. Sian kt bb nie. Aku skang ase mcm sedap lak Coke tu. Xla aku slalu minum. Baru skali due je pon spjg peknen nie. Tp kalu dulu, waktu xpeknen atau peknen yg sblmnye. Coke adelah satu mende yg mmg aku sebolehnye xmo sentuh. Seyes aku ase Coke xsedap. Gas kuat sgt la, ase kelat2 la. Tp, skang...i like....Ish3...Tp tu adelah minuman yg abg xbg aku minum. Huhuuu...mmg ikotkan xelok pon kn. Hmm...

N aku ase gk, peknen kali nie aku adelah ske makan seafood. Dari ikan ke udang ke kerang. Ish3...Kalu waktu Luqman dlu ske mkan ayam, esp drumstick Chiky Meal. Ish3...Tahpape je kerenahnye peknen nie. Layan je la. Selagi bole, njoy la mane yg dapat ek. Jangan ko kua nt mate sepet sudah ek bb. Idung mancung, kulit putih mcm jepun xpe k, echehhh, lebey lak :P

Ok. Nie gmba Luqman kat Sushi King bersame abah Luqman, again...sementare tunggu order smpai.


Xlame lepas amek gmba nie, dorg kua sb Luqman mcm bosan2. Tgal la mama sorg menunggu makanan.

Skali, pening tadi makin bermaharajalela. Sushi King sejuk aku ase panas smpai peluh2. Tp peluh2 mcm peluh sejuk la pulak. Dh la tgal sensorg. Tis is not gud. Dan dengan xsemena2, ase nk muntah xterhingge. Aku pon lari kua kedai lps inform ade satu akak yang baru je anta Ten Don idaman kalbu aku tu. Nasib baik dekat jugak la Sushi King tu dengan main entrance. Dan aku pon berlari2 anak dengan smagtnye, dengan harapan xterbelahak kt dalam Tesco. Lepas je kaki cecah setapak ke lua pintu Tesco, hati skit lega, tetapi....Bluekkkhh...terbelahak sudah...selamat terpercik ke tudung, tangan, sua n comot pipi2 ku sume. Ish3...Dah lame sey aku xmuntah. Gigil2 terus. Nasib baik ade tong sampah kt tepi car park tu buat tpt berpegang. Ish3...Lantak la org2 keliling kan. Nasib baik tpt aku muntah tu sepetak car park yg kosong. Elok aku siap muntah, ade pulak org masuk parking. Cett...Lantakkan jugak la kan. At least lega skit. Tp aku suda comot.

Dgn tgn bersih sebelah lg aku tpon abang mintak die dtg sb aku nk tisu. Die igt aku muntah dalam Sushi King pulak. Haihh...Aku pon masuk dlm n terserempak dgn die kt tgh jln, aku decide utk g toilet terus aa. Rupenye, die siap g masuk Tesco sume dh dgn Luqman. Cett..

Tp mmg lps muntah tu, selera makan agak kurg, wpun Ten Don dah terhidang depan mate. Huhuuu...sedey macik. Nak makan, tapi pening xabis lg...

Mlm tu, Luqman dedar2 tp dah kurang sgt2 demamnye. Alhamdulillah...Bg jugak mkn ubat. Tp mmg lega skit sb kami sume dpt tdo lena malam tu. Syukur....OO ye, pampers yg nk dibeli kt Tesco tu dh abis. part tu, sedey skit..


Ahad, 13 June 2010
Hari nie kami bangun sebab dikejutkan oleh Luqman yg buat bising, marah + lapa. Abang je bangun bg die susu. Aku tdo balik. Ngeh3...Nikmat ok :P Sian En. Hb. Dh la mlm td die tdo lmbt sebab tengok bola. Lps susukan Luqman, die g mandi, while aku n Luqman rupe2nye geng, tdo balik. Alih2, die yg dh mandi tu pon join tdo skali. Ish3...Ape punye peel la ktorg kali nie. Ish3...

Sekali....jeng3...Muke luqman naik mcm rashes la pulak, aku tengok...Haihh...

Aku ckp kat abah die. Nie macam campak nie abang. 'Eh, tak la..Nie msti sebab die gatal2 dah 2-3 hari xmandi nie', kate abang. Hmm...masih musykil2. Aku pon g mandi. N En. Hb giat menanggalkan sume sarung2, cadarla, quilt cover la, sarung bantal la. N lps tu die mandikan Luqman. Sian mamat tu, menjeri2 nangis time mandi. Mkin badan die perit2 lagi.

Tengah hari tu, kami gerak ke umh mk. Dapat pulak info mengatekan mk aku masak lemak daging salai. Harus, laju je laki aku nk balik :P

Tp aku lapa, so...smpat jugak la singgah kt McD Sg, Besi tu bli McValue Fillet O' Fish. Ooo..nikmatnye...(see....ikan. Seafood lg...Hmm). Lps tu, dpat pulak Ice Caramel Latte kt Dunkin Donut kt sebelah McD tu. Bahagie okeh :D
Nie la rupenye yang terdekat yang aku bole carik kt intnet, sb aku xsmpat nk amek gmba my ice caramel latte idaman tu. Dapat2 je, ngap terus. Muahahahaah.....

Okeh, berbalik ke citer Luqman (banyak pulak iklan). Mk n abah aku ckp mcm campak nie. So by the time ktorg nk balik tu, dorg bekalkan la daun mambu (atau daun semambu, as some may call it), utk direbus wat air mandi and wat alas tdo Luqman. Mudah2 an dapat melegakan n menghilangkan gatal2 or perit2 n ase xselesa.

Mlm tu, En. Hb smpat wat reseacrh skit pasal simptom2 anak bujang sayang die tu. N...he landed on a jackpot on tis one. Roseola..

Bole refer kat sni :

Click here #1
Click here #2
Click here #3

Nie ade skit gmba yg aku amek dari intnet, ttg budak2 yang kne Roseola nih.


Ikut2kan mmg rupe mcm campak la. bkn cacar air or chicken pox. Die yang jenis halus2 tu. Isau gk macik sb penyakit nie bjangkit. Nak2 pulak macik peknen. Tp mmg bersyuko sgt2, bkn chicken pox. Kalu tak, lagi2 la macik isau. So ni la puncenye nape Luqman demam teruk sgt hari tu...

Sian bos macik. Die peknen gk, due lbh kurang 2-3 mgu lewat dari macik. Tp anak2 die dah 3 org kne chicken pox. Lepas sorg, sorg. Ish3...Harap2 die de pape la. Bahaye weh, kalu menjangkit kt org peknen.

Ehehe....tajuk punye la saspen. Alih2 last few paragraph baru tau sape itew Roseola. Msti ingat awek latin mane tadi kan? ehehehe....

Akhirnye tamat la sudah satu novel yg maha panjang, dokumentari famili kecik kami selame hampir sminggu :P Sile muntah kalu letih bace :)

Oo ye....skit update pasal Luqman. Memandangkan sakit nie berjangkit n taska kompem xmo Luqman punye. So, we have no choice but to send him to my mum's house in KL. Cian abah Luqman. Penat nk berulang ke sane ke mari. N abah Luqman cakap nt petang (or mlm) die akan jemput Luqman dari sane utk balik tdo kt umh kami @ Putrajaya. Penyet jugak nk wat gitu kalu tetiap hari. Sb die isau, umh nenek Luqman panas, takut anak die xselesa. Pulak tu ase mcm menyusahkan dorg je. dah la siang penat jage Luqman. Me? Go to opish as usual. N go back home to an empty house, tanpa Luqman. huhuu....Macik xsanggup kalu pisah dari Luqman. Mst nangis nt....huhuuu...Dah la skang kne distant kn diri dari die. Xle nk peluk2 sgt, xle share2 mkn :( huhuu....

Tp, ok la. die kt umah mak terjage. Adik2 aku sume ade, sb cuti skolah n cuti sem bagai. Dah due kali aku tipon. Dorg kate Luqman ok je. Campak pon dah smpai ke kaki, so mkin xlame la tu, sehari dua lagi baik la harapnye.

Nt kalu ade pape, i update lg k..

Thursday, June 3, 2010

Luqman's 1st Step

Haa....Itew video, sudah kasi proses. Sudah kasi kcik skit saiz die. So bole share same korg kt sini :)

Ooo ye. Sile abaikan umah yg maha sepah itew. Tu sume Luqman yang wat (echehh...dan2 tuduh Luqman wat :P ). Kalu weekdays, mmg gini la rupenye. Slalu kalu aku kemas2 pon lepas Luqman dah tdo. Sb, kalu umah tersusun, nt die sepahkan. Kalu dh sepah2 tu puas la atie die. Tgu die besa skit nt aku ajar die kemas umh lak ek (bertuah la kalu die nk tolong aku kemas. Anyways....amin...).

video

Nie la aksi2 luqman waktu awal2 menapak. Waktu nie dalam bulan April. 27 April to be exact. Time nie mamat tu masih tergoyang2 n bergantung dgn merangkak utk satu tempat ke satu tempat dgn cepat. So..die slalu ngelak2 jugak la dari jalan sndri dgn due kaki.

video

Amek ko. Mama Luqman yg tlebih xctd, jerit3. Luqman rilek je tepuk2 tgn bg smangat kt diri sndri. Ish3...

video

video

Kali nie lak, dah bulan Mei (20 Mei). Mamat nie makin improve dalam teknik jalannye. Dah konfiden nk jalan sndri, walaupun still gigil2. Die dah steady dah nk duduk-bangun sndri. Cume tahap konfiden blum bape tinggi. Time nie, die ade satu trick. Nanti die akan dtg dekat2 n tangkap jari org. Siap la orang tu ditariknye ajak bjalan. Kalu jalan berpimpin nie xingat pulak lajunye. Jenuh la nk layan jalan keliling umah. Letih macik. TIme nie jugak En. Luqman dah mule pandai panjat tangge. Naik ok la. Tp kalu nk turun, stil kne dukung lg. Hat tu, macik mmg surrender. Huahuahua....

Okies...tu je. Entry kali nie byk video. Happy watching :D

I want! I want! I want!!! - Review After 6 Months

Hari nie, genap la sudah, 6 bulan sejak aku mule menjebakkan diri dengan Cik SK-II.

Thx to Budak Lurpark, yang dok supply info2 'bergune' di kala aku diserang penyakit mengidamzkan SK-II iteww....huhuu...

Utk refer pd citer2 basi yang dimaksudkn, bole tengok sini...

Sblm aku go on, ini hanyalah info sharing semate2. Xbermaksud utk menunjuk2 atau promote atau advertise product nie. Ini jugak as my own personal record, lepas 6 bln penggunaan produk ni.

Skit introduction tentang diri sndri sebelum citer lanjut tentang product..

Aku berkulit jenis combination yang agak sukar utk di manage. Ngade2 xigt. Dah macam2 produk aku try, ade yg awal2 ok, patu xok. Ade yg awal2 xok n smpai ke sudah2 pon xok. Ish3...

Antara product yang aku pernah pakai sblm terjebak dgn SK-II ni, kebanyakannye bli on the counter je, macam Olay, Clean & Clear®, Clearasil, Neutrogena, Clear O2, Za, Body Shop and Clinique. Tu antaranya la...

Punca2 aku terjebak dengan produk2 yg dh aku pakai tu, mostly sb iklan2 kt mags, tp ade jugak yang sebab dpt testi positip dari kengkawan, so end up cube la.

Kulit aku jenis combination. My last product was Clinique. Melalui Clinique jugak aku lebih kenal akan kulit muke sndri. Ok ke tak pakai Clinique? Aku wat point form je la k
  1. Money wise mmg ok sb sgt affordable. Kalu kire betul2, mmg same je harge dengan product bese yg bli kt watson tetiap bulan tu.
  2. Ase lg besh sb die slalu ade counter sndri kt shopping2 complex, so bole la nk feeling2 extravaganza gitu. (uwekk..)
  3. ade benefit mcm besday gift yang berupe product atau voucher utk free make over and facial
  4. bole beli voucer waktu promotion yg bole dpt free make over or facial dan kemudian voucer tu boleh pulak redeem product
  5. kalu bli time promotion bole dpt miniature2 yg comel n sgt bergune utk prolong jangka hayat produk dari cepat habis
  6. kadang2 kalu bli product bole dpt free make up yg baru kua, macam mascara, lipstick, blusher, foundation, dsb (ooo...how i miss Clinique :P )

Punca utama aku nk sgt pakai SK-II nie hari tu..
  1. terjebak asal sebab iklan jugak :P
  2. macik dh tue nk...thn depan dh 30 thn nk jugak la cari2 produk yg konon2 bole delay aging nih :P
  3. letih layan muke yg jap ok jap xbape nk ok
  4. dah pasan muke dh mule ade fine lines kat bawah mate, kat tepi mulut bile kite senyum tu, kat batang idung sb kerut2 (hishh...)
  5. nk sgt try pakai miracle water yg digembar-gembur tu, besh sgt ke?
  6. present utk diri sndri as self-appreciation :P

Seyes, sebelum nie aku xpenah pon terpk akan pakai SK-II. Mmg sekadar drooling over mags n commercials je. Sb aku mmg ase SK-II nie way out of my league. Tp tu la....ngidam punye pasal (dan2 salahkn ngidam :p), drool smpai xlarat dh dok teringat, termimpi2 bagai, ade member kasi testi2 positip lak :p ...akhirnye, lepas puas pk pros n cons, pk bajet utk setahun (setahun tu beb, jgn menmain, gile kedekut aku nih :P ) terbeli dan terpakai la sudah, akhirnye....

Ok2...bosan suda, bebels banyak...mari kite tengok citer pasal barang lak.

Aku just gune basic skin care je. Cmane aku tau yang mane sesuai utk aku? Aku denga citer promoter ke? Oh, tidakk....aku g siniee..jawab questionnaire SK-II. Simple je soklan2 die. Patu product2 die pon xla byk sgt mcm sesetengah brand tu, smpai pening pale nk pilih sume kan. So..nie je la yg aku pakai...
  • Make-up Remover -> Facial Treatment Cleansing Gel
  • Facial Wash -> Facial Treatment Cleanser
  • Toner -> Facial Treatment Clear Lotion
  • Serum -> Facial Treatment Essence a.k.a Miracle Water
  • Moisturiser -> Skin Signature
Oo ye, aku tak bli krim mate or masks. Ase mcm xbape nk penting (bole?). Penting la. Tp aku xla xtrim sgt. Yg penting, basic care utk seluruh muke :)

Lg satu, moisturiser tu aku xikut yg die suggest. Aku mulakan dengan pakai Skin Signature yang kale merah tu sebab dapat hat tu free miniature 30g.

Honestly, I dont wear heavy make-ups but i do apply powder/foundation on a daily basis for a decent look on weekdays & love to doll up on weekends esp when i go jalan2 wit my other half ;P

Haaa..meh aku tunjuk gmba skit. Bosan la pulak kalu xde gmba kan :)

Yang ini adelah make-up remover. Lepas dot3 kat muke kite sapu putar2 bulat2 kat muke. Nanti ase oily2. Patu lap same tisu. Tengok la kat tisu tu, berdaki. Ish3...Patu nt bilas dengan air. Maklumat lanjut > Klik Sini...

Next, adelah pencuci muka. Nape kena cuci muke 2 kali, tadikan dh cuci? Itu kalu pakai mekap. Cuci muke saje, besenye xdapat kuakan sume mekap yg mlekat kt muke n liang2 rome tu. Tambah mcm aku yang liang-liang rome muke besa2 nie kan. Mmg slalu senang sumbt n nt mule la jerawat sronoknye berputik2 di situ. So kasi cuci la muke mcm bese, pakai mende alah nie. Maklumat lanjut > Klik Sini... Tapi slalunye kalu pagi, bangun dari tido, aku xpakai cleansing gel tadi tu, cuci muke pakai nie je. Bau die ade sikit2 mcm Hazeline Snow.


Muke dah cuci, kasi lap kering same tisu ke ape. Lepas itew, pakai la toner. Taruk kat kapas n sapu la kat muke. Maklumat lanjut > Klik Sinie...

Haa...ini la die Miracle Water yang digembar gemburkan iteww. Rupe lebih kurang same je dengan toner td, cume toner dalam botol plastik. Yang ini dalam botol kace. Patu kale die mcm kuning cair2. Bau...mcm pelik2 skit. Mcm air tapai je gitu. En. Hb awal2 dlu slalu perli, die kate kite bole wat sndri Miracle Water nie pakai air tapai yg bese abah aku wat waktu hari raye tu. Lumur2 je kat muke. Euuuwww...lekit ok. Nt msti semut kerumun. Oo ye...yg ini, kalu lumur pon xde semut kerumun, tp mmg ade skit ase lekit2 waktu awal2 bubuh tu la, sblm die kering. Dh kering, ok je :)

Nape ade botol spray tu? Botol tu xdtg skali ye, bole dibeli secare berasingan. Ikutkan, die ajar pakai mcm gini > Klik Sinie... Tp aku xpakai gitu. Aku pejam mate n spray kt muke 3 kali, patu sapu rate2. Ye la...kalu ikut dalam iklan kt tv tu die curah je kt tangan patu tepuk2 kt pipi kan. Mahal ok mende alah nie. Kne jimats2 :P (ini bukan kedekut namenye, ini belanje berhemah. Muahahaha....). Bukan pe, sayang kalu pakai kt kapas, ase mcm nt kapas tu serap lebih, so aku wat la care gini. Lagi satu, aku bace kt internet, Miracle Water nie bau die akn mcm berubah skit kalu slalu terdedah kt udara, mkin teroksida ke ape aku xsure. So secara berkala (echehh...), aku akan letak dlm botol spray tu dlm 1/5 botol n pakai la stiap hari. Bile abis, nt aku topup la lagi. So, jarang2 la aku bukak botol yg sebenar tu, make kurang la die exposed dengan udare. Lantak korg la kan nk ckp pe kan. Aku wat pe aku ase praktikal je :)

Last but not least...moituriser. Yang ini aku pakai lepas pakai Miracle Water, agak2 lepas die mcm kering skit. Maklumat lanjut > Klik sinie...

Kalu korang pasan, aku gune gmba sebenar. Walaupun xbape cunz sb pencahayaan yg kurang besh, tp nie la rupenye lepas digunekan selame 6 bulan. Still berbaki. Aku ase bole tahan kurang2 sebulan lagi. Menjadikan kos purata adalah sekitar RM190/bulan atau lebih kurang 6 hengget lebih sehari. Mahal...kalu nk dibandingkan dengan produk2 bese. Tapi...masih possible la kalu betul2 nk pakai.

Wat mase nie, aku gune 2 kali sehari. Sekali waktu mandi pagi, sekali lagi waktu mandi malam atau sebelum tido. Yang pasti, bangun pagi muke mmg ase besh :) Walaupun rambut kusut masai n baju senget2 :P tp muke ttp menten besh :P Tp die akan lagi besh kalu mkn berjage, buang air harian = ok, tdo pon ala2 cukup/ok. Ikutkan aku xla cukup tdo mane, slalu je ase xpuas tdo n malas bangun pagi nk g kje, tp stil ok lg aa..

Antara immediate result (lepas sekali due penggunaan), kesan yang aku pasan...
  • minimised pores. Nie aku mmg pasan sgt sebab pore muke aku mmg besa. Trus kucut jd kcik :P
  • muke ase selesa n xkering. Slalu kalu lepas cuci muke aku ase mcm kering n tegang, so kne cepat2 pakai toner n moisturiser, yang ini ase ok, even lepas cuci je.

After 6 months usage, so far..
  • fine lines yang dh mule ade n agak ketare, esp lepas mekap jd makin kurg. Xla hilang lgsg, nie bukan magik. Tp mmg kurang la line kt muke comot aku nie. Kalu ade pon skit je kt tepi idung :P
  • minimised pores. Nie mmg kekal kecut n kcik. Xla hilang lgsg. Sdih skit utk admit, i'm quite hairy. Kt muke mmg byk facial hair, hence the pores. Nk wat cmane, sudah dianugerahkan gitu. Dulu area tepi idung amt oily n pores makin hari makin ketare (or so it seems to me :( ). Tp nmpk gayenye byk improvement la kt pores tu (not the hair okeh...skali lagi, ini bkn hair removal atau magic. Len la kalu aku jadi merlin. eh?)
  • minimised acne/pimple. kulit yang lebih sihat, acne n pimple pon dh sgt jarang muncul. Besh3 :D
  • no more dry/oily skin = manageable skin with less hassle. Dulu kat pipi kering kt idung n dahi n dagu minyak2. Patu slalu jerawat2, sgt pening okeh. Penat dh cube2 mcm2 produk, but may be i need to blame my hormones yg tunggang langgang nie. Or genetics may be. Tah le...yg pasti, it's over. Legaaa...... :)
  • more even skin tone (though not perfectly even). Ok la...kulit xcapuk2. Nmpk agak sekate. Mkin sb dulu byk parut jerawat kot :P
  • easier to put on make up (due to healthier skin). Jimatz mekap aku. hehehh...Skang xyah pakai byk2. Concealer sume xyah pakai dh. Foundation skit dh mencukupi. Nk lg cumel bole pakai blusher skit. Tp tu weekend je la kalu nk g jln2 :D Ditambah pulak dengan eye shadow, maskara, lipstick, lipgloss n contact lense (eh? over nih!). But seriously, aku xla vouge-bedevass mane. Ckp je lebey. Mekap cair2 je, lagi2 lak dlm camera, bkn nmpk pon :P
  • bawah mate masih ade dark circle, tp adelah terkawal. Nk dpt balik mcm waktu mude2 dulu adelah mustahil sebab aku xpakai krim mate, tdo pn bkn ckup, ye la..anak dh nak masuk 2. Len la kalu aku ade maid kan :p tp..garis2 halus mmg ade improvement. Pon blum, dan aku ase xkn hilang sepenuhnye. Tp jugak adelah terkawal :D
Hadeh...penat dh macik. Citer pjg2. Hari tu citer encypt2. Patu nk citer, nk taruk video yg diedit pon xdpt. Kite bebel la pulak pasal nie.

Mkin care pemakaian aku xbape betul. Mcm aku ckp td, aku xde niat pon nk promote mende nie. Kalu ade antare kawan2 yg sedang kbetulan nk cube produk nie, bole la cube. Tp...mcm produk len2 jugak, sesuai dengan org, belum tentu sesuai dgn kite. Lg satu, drawback die, xde trial pack n xsume ade packaging ade yg kcik. So, kalu nk try dengan kos terendah, mmg kne branie mati bli yg BESAa punye! :P

Kalu dh invest mhl2, skali xseswai, mmg nangis la. Aku la tu. Sb aku bkn org kaye. Ketike ini, masih lg dlm middle class stage. Gaji pon alhamdulillah, ckup2 je...(Tp still ade hati nk pakai SK-II, so layan je la...)

Satu lagi yg xbape nk besh adelah, bese yg bli2 nie adelah org2 yg agk berade. Vouge2 gitu. Tp aku adelah budak yg comot. Mkin xnmpk convincing or even promising utk berupaya membeli. Tp, p mampus la kan. Sukati aku la aku nk bli produk tu ke tak, ko tu promoter je (eh?).

Hehehe...xla...mksud aku, mkin ade stengah2 counter yg promoternye judgemental, so adelah skit xbesh. Tp...stakat nie, aku bli kt The Mall, ok je promoter tu. Name die Kak Yati. Nk no. tel stores bole tengok sini...

Tu je la kot. Pnat dh bebel. Konon2 berinfomasi la kali nie, echehh.. :P

Bubaii...

Luqman's 1st Step - postponed

Sbnrnye, aku nk wat entry pasal luqman yang dh bole jalan. Tapi...video editor yg aku baru install nie letak watermark la pulak, sebab lupe nk bawak version yg dh crack. Tengok la kalu2 aku sempat wat waktu kt umh nt..